Jogurtové knedlíky s jahodovým žahourem jsou nádherně vláčné a kloužou doslova samy do úst

Jahodové knedlíky, to je klasika a současně i životní láska! A ty z nadýchaného jogurtového těsta obzvlášť. Stačí je už jen posypat moučkovým cukrem a sladká hostina může začít.

Ovocné knedlíky jsou snad nejoblíbenější sladké jídlo vůbec. Asi neexistuje nikdo, kdo by čas od času nedostal chuť na tuto kalorickou dobrotu. Ovocné kynuté knedlíky jsou považovány za chloubu české a moravské kuchyně. První recept na ně v psané podobě se datuje už od 17. století.

Suroviny:
1 rohlík, 200 g bílého jogurtu, 2 vejce, 40 g másla, 150 g dětské krupice, 150 g měkkého tvarohu

Postup:
Rohlík nakrájejte na malé kostky, dejte do větší mísy a zalijte jogurtem.
Vejce rozklepněte a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s polovinou másla a tvarohem.
Přidejte rohlík s jogurtem, krupičkou a sníh.
Vypracujte měkké těsto, ze kterého namočenou lžící tvarujte menší knedlíčky - asi 24 kusů.
Knedlíčky nechte asi 20 minut odpočinout. Pak je uvařte v mírně osolené vodě asi 6 minut. Po uvaření ihned přelijte zbylým rozpuštěným máslem.
Polovinu jahod povařte v 50ml vody s cukrem. Když změknou, slijte přebytečnou vodu, rozmačkejte je a přidejte máslo, smetanu, skořici, škrob a promíchejte. Zbytek jahod nakrájejte na menší kousky a přidejte do hrnce. Pokud se vám bude zdát žahour hustý, zřeďte ho trochou vody a nechte ještě krátce povařit.
Na talíři posypte cukrem a nasekanou čerstvou mátou.

Ovocné knedlíky se nejčastěji připravují z kynutého těsta. Lze však použít i jiné druhy těst například bramborové nebo tvarohové těsto. Jako náplň knedlíků se používají různé druhy ovoce. Nejvíce žádané a tradiční jsou švestkové knedlíky.

Jahodové knedlíky ze spařeného těsta

Málokdo také dokáže odolat úžasným borůvkovým nebo jahodovým knedlíkům. Závěrečná posypka a zálivka v podobě máků, kysané smetany nebo rozpuštěného másla je už jenom sladkou tečkou na talíři.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.