Jitka Zelenková: „Mám ráda muziku, v níž můžete najít něco ze svých vlastních životních pocitů“

11. září 2020

V pátek 11. září byla Pátečním hostem Lady Klokočníkové od 10:00 v přímém přenosu z kavárny District V v Havlíčkově ulici v Hradci Králové zpěvačka Jitka Zelenková. Se svým sametovým hlasem jde dál trpělivě za muzikou, která je jí blízká, za texty, které něco sdělují a v nichž vnímavý člověk najde cosi ze svých vlastních životních pocitů.

Zpívat začínala Jitka Zelenková koncem roku 1967, kdy po dvou vítězstvích v pěveckých soutěžích získala angažmá v pražském Divadle Rokoko. V roce 1972 z divadla odešla a pokoušela se o sólovou pěveckou dráhu. Od roku 1973 pak na mnoho let zakotvila v doprovodné dívčí skupině Karla Gotta, kde nejprve zpívala s Janou Kociánovou, později s Vlastou Kahovcovou a Jarmilou Gerlovou.

Narodila se v Brně v hudební rodině, otec byl dirigentem, matka zpěvačka. Začala zpívat v Poděbradech. Vyhrála celostátní soutěž Talent 67 a v témže roce získala druhé místo v prvním ročníku festivalu amatérských zpěváků v Jihlavě.

V roce 1980 nahrála první sólové album Zázemí, které se setkalo s velkým ohlasem u posluchačů i odborníků. Vedle vytříbeného hudebního vkusu zúročila i svoji dlouhodobou spolupráci s textařem Eduardem Pergnerem.

Tobogan s Jitkou Zelenkovou, Lenkou Hatašovou a Felixem Slováčkem

Po ukončení spolupráce s Orchestrem Ladislava Štaidla v roce 1987 Jitka Zelenková nejen že pokračovala ve zdařilém komorním recitálu s Rudolfem Roklem, ale prohloubila spolupráci s Orchestrem Gustava Broma a Big Bandem Felixe Slováčka.

V roce 1993 nahrála s Big Bandem Felixe Slováčka swingovou desku pod názvem Jen pár večerů a vydala se na swingové turné po Španělsku.

V současné době Jitka Zelenková vydala své nejnovější CD s názvem "Best of" a aktivně se účastní řady charitativních koncertů.

Zpěvačka Jitka Zelenková byla hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně

Poslechněte si celý rozhovor Lady Klokočníkové s Jitkou Zelenkovou v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související