Jiráskova chata na Dobrošově zůstane v původním stavu. Přestavba vnitřních prostor se neuskuteční

17. duben 2022 07:55

Plánovaná přestavba vnitřních prostor Jiráskovy chaty na Dobrošově u Náchoda se neuskuteční. V loňském roce to vypadalo, že kulturní památku z konce 19. století, která je v majetku Klubu českých turistů, čekají velké změny. Kvůli vysokým stavebním nákladům se ale opravy nakonec budou týkat jen nejbolavějších míst stavby. 

Čtěte také

„V posledních dvou letech se nám podařilo vyměnit šindele na mírnějších střešních spádech, to je tady pod těmi okny, místopředseda Klubu českých turistů Jaroslav Rohulán mi před Jiráskovou chatou ukazuje na části šindelové střechy, které se v posledních dvou letech podařilo opravit.

Velká proměna byla naplánovaná i uvnitř chaty, jenže teď je všechno jinak. „Asi se k tomuto kroku nerozhodneme. Tak se pojďte podívat na ubytovací část objektu.

Vcházíme do chaty, která pamatuje slavného architekta Dušana Jurkoviče. Ten zanechal svoji stopu také například na zámku v Novém Městě nad Metují.

Jiráskova chata je vedena jako turistická ubytovna

Vnitřní uspořádání objektu už podle Jaroslava Rohulána neodpovídá současným trendům. Turistům totiž nabízí několik pokojů, kdy se v jednom z nich například vyspí až 15 lidí a ti všichni mají společné toalety na chodbě. „A to je ten problém. Protože spousta dnešních turistů požaduje ubytování v jedno, dvou či maximálně třílůžkových pokojích. Ovšem ty tady postrádáme.

Čtěte také

Nová provozovatelka kulturní památky Alice Vodičková v současném vnitřním uspořádání problém nevidí, podle ní jsou peníze potřebné jinde. „Spíš vidím problém v tom, že objekt je nedostatečně zateplený a chatu není možné provozovat v zimě.

Klub českých turistů názor paní Vodičkové vítá. Proti kompletní přestavbě vnitřních prostor jsou i stoupající ceny materiálu, energií a práce. „Ceny letí v podstatě každý den tak nahoru, že budeme překvapeni. Ale nakonec názor ohledně využívání stávajícího uspořádání pokojů je takovým pro nás trošku pozitivním signálem.

Jiráskova chata
je turistická chata s rozhlednou v Podorlické pahorkatině pod severozápadními svahy Orlických hor, nacházející se jihovýchodně od Náchoda a západně od místní části Dobrošov. Nachází se v nadmořské výšce 624 metrů. Je chráněna jako kulturní památka České republiky.

„Proto skutečně naši iniciativu zaměříme na provedení dobrých izolací. To si myslím, že je největší problém. Budeme se ho snažit vyřešit hned poté, co dokončíme opravy střechy. A provedeme výměnu skel v oknech restaurace, klubovny a v Zeleném salonku.

Oprava šindelové střechy a okenních výplní bude hotová do konce letošního roku. Zateplování Jiráskovy chaty na Dobrošově u Náchoda začne v roce příštím.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související