Jiráskova chata na Dobrošově přitahuje návštěvníky už 120 let

18. září 2015
Česko – země neznámá

„Bud' požehnána, chato milá, stůj pevně v bouřích všech," vzkázal Alois Jirásek budově, která nese jeho jméno. Najdete ji na kopci Dobrošov v Královéhradeckém kraji, kde byla oblíbeným turistickým cílem už v 19. století. Dnes jde o kulturní památku.

Při vzniku náchodské pobočky Klubu českých turistů byl vytyčen hlavní úkol – vytvořit na dobrošovské skále chatu s rozhlednou. O realizaci se zasloužili sládek náchodského pivovaru, významný náchodský advokát a předseda místního Sokola. Za 2 300 zlatých se v roce 1895 vybudovala přízemní stavba, která měla šest metrů vysokou rozhlednu.

Turistika byla stále oblíbenější kratochvílí, a tak se v roce 1898 k Jiráskově chatě napojila cesta z osady Dobrošov. Roku 1902 se pak k chatě přistavila zasklená veranda a o čtyři roky později přibyl na rozhlednu dalekohled. Kapacita objektu už tou dobou nestačila poptávce, proto vznikl v roce 1911 projekt nové stavby.

Autorem projektu byl význačný architekt Dušan Samuel Jurkovič, který byl dvorním architektem rodu Bartoňů z Dobenína. Šlo o významné členy náchodského Klubu českých turistů, a tak byla volba Jurkoviče logická. Na realizaci však kvůli první světové válce došlo až o deset let později.

Interiér Jiráskovy chaty

Jiráskova chata v duchu lidové architektury

Klub českých turistů oživil myšlenku nové chaty po skončení války. V rámci Jiráskových slavností byl 9. července 1921 položen základní kámen nové stavby a slavnostní otevření se uskutečnilo na sv. Václava 28. září 1923.

Jirásek se otevření sice nezúčastnil, ale stihl chatu několikrát navštívit. Do základů stavby se uložila listina Aloise Jiráska s textem: „Bud' požehnána, chato milá, stůj pevně v bouřích všech."

Čtěte také

Jurkovičovy stavby se vyznačují jasnou inspirací lidovou architekturou, na dobrošovské chatě ale už přibyly i mnohé prvky funkcionalismu. Dřevěná stavba je pokryta šindelem, prvky lidového stavitelství najdeme i v interiéru, např. na malovaných dřevěných stropech. Zároveň se zde ale objevují už i prvky art deco, třeba u nábytku v salonku, a také již zmíněného funkcionalismu. Například rozhledna s ochozem už má betonové prvky a působí zcela moderně.

Schodiště na rozhlednu

V souvislosti s budováním opevnění na Dobrošově a v blízkém okolí byla chata v roce 1937 předána československé armádě. Z rozhledny bylo totiž možné sledovat přísně tajenou výstavbu pevnosti Dobrošov. Po mnichovském diktátu byla chata opět otevřena pro veřejnost, protože opevnění ztratilo svůj smysl a jeho stavba byla ukončena.

Po skončení války stihl Klub českých turistů ještě zřídit v chatě ústřední topení, ale už roku 1950 mu byla chata odebrána. Zpět se do vlastnictví klubu vrátila až po složitých jednáních v roce 1995. 14. září 2002 byla Jiráskova chata po rekonstrukci znovu otevřena.

Spustit audio