Jilemničtí mění tradice - místo Krakonoše letos zdobí tamní náměstí sněhová socha hraběte Harracha

12. únor 2023 10:40

V krkonošské Jilemnici nahrnou každoročně v zimním období na náměstí ohromnou hromadu sněhu. Pak k ní přijede Josef Dufek s nářadím a začnou se dít věci. Letos ale nevytvořil tradičního sněhového Krakonoše! 

Čtěte také

Krakonoš ze sněhu má na jilemnickém náměstí více než stoletou tradici. Prvního postavili Jilemničtí už v roce 1909. Měřil kolem šesti metrů a šlo o úctyhodný výkon, uvážíme-li, že ho budovali v dobách bez buldozerů a dalších technických vymožeností.

Letošní rok vyhlásil Národní památkový ústav Rokem Harrachů a tak není divu, že Krakonošovo místo zaujal jeden z těch nejslavnějších, hrabě Jan Nepomuk František Harrach. 

Krkonoše budou žít Rokem Harrachů

Čtěte také

Šlechtické rody v minulosti významným způsobem formovaly naši krajinu. V případě Krkonoš, zejména západních, to byl právě rod Harrachů. Letos uplyne 400 let od nástupu Arnošta Vojtěcha z Harrachu na pražský arcibiskupský stolec a zároveň 400 let od sňatku Albrechta z Valdštejna s Isabelou Kateřinou z Harrachu.

Národní památkový ústav proto rok 2023 vyhlásil Rokem Harrachů. Při této příležitosti celá řada partnerů připravuje sérii událostí, které připomenou působení Harrachů v Krkonoších. V rámci oslav Roku Harrachů připravilo Krkonošské muzeum Správy KRNAP v Jilemnici tematické přednášky.

autoři: Eliška Pilařová , FRE
Spustit audio

Související