Jihočeský kraj loni rekordně investoval. Máme na to, abychom utráceli, říká hejtmanka Ivana Stráská

8. leden 2019

Jako úspěšný pro Jihočeský kraj označuje rok 2018 hejtmanka Ivana Stráská. Rozpočet podle ní skončil velmi dobře – ve schodku 97 milionů, ačkoli plánovaný schodek činil 1,2 miliardy.

Navíc Jihočeský kraj investoval vůbec nejvíc ve své historii. „Realizovali jsme největší objem investic, bylo to 3 miliardy 373 milionů, což je opravdu úspěch, zpravidla se investice pohybují kolem 1,5 miliardy. Děkuji všem, že to vydrželi, protože jsme vyvíjeli i na naše úředníky obrovský tlak,“ komentuje Ivana Stráská.

Pro nový rok 2019 je rozpočet kraje je připravený jako schodkový. „Schodek by měl být zhruba půl miliardy. Plánované příjmy jsou necelých 18 miliard a výdaje zhruba 18,5 miliardy,“ upřesňuje hejtmanka.

Nejvíc peněz do letiště

Utrácení si podle ní kraj může dovolit. „Ten schodek bude kryt z našich vlastních zdrojů, to znamená, že máme v rezervě dostatek peněz, abychom si až do roku 2020, kdy skončí naše funkční období, nemuseli brát úvěr a přitom realizovali obdobný objem investic jako v loňském roce,“ připomíná.

Největší investice loni mířila do českobudějovického letiště. Dále se po peripetiích s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže rozběhla přestavba nemocnice v krajském městě a postupný přechod z dolního areálu, investovalo se i v dalších nemocnicích.

Mnoho finančních prostředků bylo podle hejtmanky vyhrazeno na komunikace. „Tohle si nějak neuvědomujeme, považujeme za normální, že opravujeme mosty a jezdíme po opravených silnicích, ale zkuste vyjet do některých jiných krajů a ten rozdíl je patrný. V tomhle bychom chtěli pokračovat,“ dodává.

Hejtmankou jsem být nechtěla, ale nemohla jsem opustit započatou práci, říká Ivana Stráská

Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská

Teprve necelých devět měsíců je hejtmankou Jihočeského kraje Ivana Stráská z ČSSD. Ve funkci nahradila Jiřího Zimolu, který rezignoval po rozpadu koalice kvůli neshodám v otázce odměn pro vedení nemocnic.

Také se podle jejích slov vyplácí investice do cestovního ruchu. „Ono se nám to vrací. Po Praze jsme druhým nejnavštěvovanějším regionem a loni jsme absolutně vyhráli v soutěži Kraj mého srdce,“ vysvětluje.

Pro rok 2019 Jihočeský kraj počítá s investicemi za zhruba 4,3 miliardy korun. Polovina těchto nákladů půjde na spolufinancování dotací.

Mezi projekty bude dokončení letiště a přestavby areálu nemocnice v Českých Budějovicích, psychiatrické oddělení v Táboře, škola ve Velešíně, domov pro seniory v Horní Stropnici, rekonstrukce silnice Lidická – Včelná nebo stavba Jihočeské vědecké knihovny a napojení na dálnici D3.

Neznamená to ale, že investiční rekord z loňského roku musí být překonán. „Vždycky si musíte dávat vyšší cíle a všichni, kdo pracují v samosprávě, vědí, že nikdy se nepodaří udělat vše, co máte připravené. Kdyby se povedlo rekord překonat, budeme rádi, ale už teď to bylo s vypětím všech sil,“ uzavírá hejtmanka Ivana Stráská.

Spustit audio

Související