Jihočeské kynuťáky peče v obýváku. Před Vánoci zpracuje 20 kilo mouky

23. prosinec 2017

Pekařka pečiva kumštovného. Tak sama sobě říká Ivana Stará z Nemanic. Peče nejrůznější figurky, kterým se říká jihočeské kynuťáky. Dlouhá léta přitom pracovala jako učitelka v mateřské škole, až pak se rozhodla pro velkou změnu.

Její pečivo kupodivu nevzniká v kuchyni, ale v obýváku. Má tu svůj koutek s pracovním stolem, vály, plechy a malou přenosnou troubou.

Na jihočeské kynuťáky používá vánočkové těsto bez rozinek, které nechá dvakrát vykynout. „Když je krásně vykynuté, vezmu bochánek, uválím váleček, který rozdělím na několik částí, a z nich pletu zvířátka,“ popisuje.

Na závěr pečivo pohladí mašlovačkou z husích brků s vajíčkem, aby mělo krásnou zlatou barvu a dá péct. Když vychladne, přidělá očička z hřebíčku a nalepí mašličku.

Koníci, ptáčci, miminka nebo ráčci vznikají pod rukama Ivany Staré. Pečení tradičního obřadního pečiva se věnuje přes dvacet let

Pečením se Ivana Stará živí přes dvacet let. „Pracovala jsem ve školce, ale pak jsem si řekla, že si splním svůj sen a budu se věnovat naplno této jihočeské lidové kultuře,“ vypráví.

Začátky však byly poměrně náročné. „Děti chodily do školy, takže jsem pekla přes den a pak hlavně večer. O víkendech jsem objížděla akce, ale byly to hezké akce. Věnují se tomu totiž lidé, které to baví. Každý dělal něco originálního a mám spoustu kamarádů, kteří umí spoustu krásných věcí,“ vzpomíná.

Teď už podle svých slov ježdění na akce omezila. Před Vánoci navštíví pouze jeden skanzen a účastní se trhu v budějovické Panské uličce. „Na to musím zpracovat asi dvacet kilo mouky, to zase není tolik. Peču dva měsíce po troškách, je to jenom patnáct krabic,“ uzavírá s úsměvem.

Spustit audio