Jih Čech znovu zasáhl přívalový déšť, hladiny řek i přesto nadále klesají

30. červen 2009

Předpověď meteorologů pro jižní Čechy se naplnila. Večerní přívaly deště ale přešly přes území Jihočeského kraje velmi rychle. Z jejich jader napršelo až 30 milimetrů srážek. Na větších řekách výraznější vzestupy nezpůsobily, mohly ale místy zvednout hladiny menších vodních toků. Třetí stupně povodňové aktivity platí i nadále pod Husineckou přehradou a na dolním toku řeky Blanice. Hasiči vyjížděli k čerpání vody ze sklepů a odstraňování naplaveného bahna.

Další situaci nám dnes popsala Kateřina Štěrbová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu: "Dnes ráno je překročen druhý stupeň povodňové aktivity na Otavě v Písku, na Malši v Roudném, na Vltavě ve Spolí u Českého Krumlova a v Borovanech na Stropnici. Meteorologové na dnešní odpoledne předpovídají opět přeháňky a bouřky, které by mohly opět krátkodobě lokálně zvýšit hladiny toků."

První povodňové stupně platí dnes na jihu Čech celkem na 10 místech. Na Lužnici je to v Klenovicích, Frahelži a na Pilaři. Na Stropnici je to stále v Pašínovicích, na Vltavě je to v Březí a ve Vyšším Brodě, na Malši v Římově, na Blanici v Podedvorském mlýně, na Zlatém potoce v Hracholuskách a také na Volyňce v Neměticích.

Asi nejhorší situace byla ve Strunkovicích nad Blanicí. Kolem 20. hodiny se tam obyvatelé obce dívali na to, jak se přes hlavní příjezdovou komunikaci valí voda o výšce až 30 centimetrů. Tentokrát je ale nepřekvapila Blanice, na které vodohospodáři evidují stále stupeň ohrožení, ale voda z okolních kopců.

Obyvatelé Strunkovic se brodí rozvodněnou Blanicí

Krizový štáb obce s rozšířenou působností Písek konstatoval včera v Písku na Otavě setrvalý stav vody na druhém povodňovém stupni a klesající tendenci Blanice na Písecku. V Protivíně a Milenovicích už voda klesla o 40 až 50 centimetrů, také v Heřmani začala opadat a i v Putimi je stav stabilizovaný. V následujících hodinách se předpokládá pozvolný pokles hladiny.

V Heřmani v evakuačním pásmu zůstává holandský manželský pár v seniorském věku, který odmítá své stavení opustit. V Maleticích byla vyplavena jediná domácnost, v Milenovicích tři a v Protivíně čtyři. Ostatní zasažení povodněmi hlásí škody ve sklepích, garážích a zahradách.

Rozvodněná Blanice v Heřmani

Hasiči na jihu Čech v těchto chvílích pomáhají hlavně s odčerpáváním vody ze zatopených objektů. Náplň práce jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů se tak podle náměstka krajského ředitele pro Integrovaný záchranný systém a operační řízení Martina Svitáka změnila: "Těžiště pomoci se převrací do čerpání vody a distribuce humanitárních prostředků, které začínáme poskytovat dnešním dnem prostřednictvím HZS nebo přímo obcí. Požadavky jsou přijímány přes krizový štáb kraje a operační střediska hasičů."

Jihočeský kraj zřídil pro občany bezplatnou telefonní linku. Na Zelené lince 800 100 450 mohou lidé nepřetržitě získat informace o aktuální povodňové situaci. Kraj také přijímá žádosti o konkrétní pomoc - vysoušeče, čistící prostředky, pracovní pomůcky a další věci. Ozvat se nám můžete i s nabídkou konkrétní pomoci povodní postiženým Jihočechům. Přehled nabízené pomoci naleznete na www.kraj-jihocesky.cz.

Při povodních jsou každé ruce dobré. Své o tom ví například v Malenicích na Strakonicku, které sesuvy půdy odřízly od okolního světa v neděli ráno. Včera se jim je konečně podařilo odklidit a to za vydatné pomoci zemního stroje tamního podnikatele. Dobrovolníky, kteří chtějí pomoci lidem postiženým záplavami na jihu Čech, svolává farní charita v Prachaticích. Telefonní číslo organizátorů pomoci je 731 604 163.

autoři: Petra Matoušková , Marcela Oubrechtová , Michaela Vrácovská , Eva Kadlčáková
Spustit audio