Jídlo na cesty. Co vydrží v kufru a nezkazí se? Co se stane po pár hodinách v teple s bagetou?
Chystáte se s dětmi do Chorvatska a lámete si hlavu co udělat za jídlo na cestu? Napadá vás jen klasika - řízek a nějaké ovoce a zelenina? Co není těžké na zažívání a vydrží dobré i druhý den?
Máte před sebou delší cestu a přemýšlíte o tom, co si vzít s sebou za jídlo nebo alespoň na svačinu? Přeci jen cesta pár hodin potrvá a je dobré být vyzbrojen pro případ hladu.
Zkusíme vám poradit, jak volit jídlo na cesty, aby vás dostatečně zasytilo a zároveň dodalo potřebné živiny.
Když před sebou máte delší cestu třeba přes poledne, řešíte nejen svačinu, ale i nějaké větší jídlo, na které je vaše tělo v tuto dobu zvyklé.
Doma si předem připravte třeba přírodní steak. Okořeněný chutná výborně a snadno ho zabalíte do alobalu nebo uzavíratelné misky na jídlo. K tomu si vezměte třeba obyčejnou papriku nakrájenou na kousky, aby jídlo nebylo příliš “suché”.

Dobrou volbou na jídlo na delší cesty jsou ale třeba i sojové karbanátky nebo zeleninové či květákové placičky pečené v troubě.
Místo bagety toho si kupte raději jídlo, ze kterého si bagetu můžete přichystat sami. Celozrnné pečivo, zeleninu, kvalitní balenou šunku a za stejné peníze budete mít zdravější oběd.
Na cestování se vyplatí vzít si s sebou láhev s vodou. Díky ní se budete udržovat svěží a doplníte tělu potřebné tekutiny. Navíc nebudete zbytečně na poslední chvíli kupovat přeslazenou colu jen proto, že ji uvidíte jako v obchodě jako první a automaticky po ní sáhnete.
Radioporadna: Robert Vacek, téma: Jídlo na cesty. Co vám vydrží v kufru a nezkazí se? Co se stane po pár hodinách v teple s bagetou? Na co dát pozor? Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.