Jídla našich předků v 16. nebo 18. století jste mohli ochutnat při slavnostech na náchodském zámku
Šermíři, kuchař, kat nebo třeba puškař, to byly hlavní postavy letošních Piccolominských slavností, které se konaly v sobotu na náchodském zámku. Celé třetí nádvoří olemovaly stánky s rukodělnými výrobky, návštěvníci se mohli zaposlouchat do zvuků renesanční hudby nebo ochutnat pokrmy našich předků.
Vůně jídla připravovaného na ohni podle starých receptur přivábila i reportérku Janu Házovou. „Není to koprová omáčka, ale kopr tam je. Je to něco na způsob tzatziků. Však ochutnejte.“
Čtěte také
Opravdu to chutná jako něco mezi koprovou omáčkou a okurkovým salátem. „Je to něco na ten způsob,“ říká František Pacal. Dal mi ochutnat polévku, která j také plná česneku. „Nebojte, za chvíli dostanete ochutnat další.“
Přesunuji se k velkým varným kotlům. Tady se vaří stejně jako v minulosti. „Vaříme na replice vybavení, které měl Bartolomeo Scappi, slavný italský renesanční šéfkuchař, osobní kuchař boloňského kardinála Lorenza Campeggia. Je to bohatá kuchyně, to vybavení bylo v té době velice drahé.“
„Uvidíte tady, jak se dělala slanina nebo ryby. Právě jsme vydali poslední porci vepřového na jablkách, což je recept ze 16. století. A tady máme recept z 18. století, to je kapoun s citronovou omáčkou.“
Kamil Figala je vzadu u kotlů. Odkud bere tyto zajímavé recepty? „To je různé. Už mám doma několik popsaných sešitů a potom samozřejmě také přispívají kamarádi a známí, kteří se tím také zabývají. Ti se rádi podělí o své recepty.“
Čtěte také
Jak se kontrolují správné ingredience? Nepřidáváte tam něco, co tenkrát ještě neexistovalo? „My se snažíme historické recepty dodržovat. A je to také o výběru správného kuchaře. Říká se také, ženy vaří z povinnosti, muži z radosti.“
Popošla jsem dál a tady ono úsloví, že se někdo stará o blaho návštěvníků, neplatí. Přišla jsem totiž ke katovi. „Tohle je například nástroj na pohánění vojáků,“ usmívá se kat Láďa."
To jsou mučící nástroje z jakého historického období? „Od pradávna až do současnosti. Můžeme si ukázat například nějaký drtič. Vezmeme si k tomu jednoho dobrovolníka. Sem si dá palce a oba už má v tuto chvíli v palečnici. A pomaličku můžeme utahovat závity po obou stranách.“
Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.
Piccolominské slavnosti na náchodském zámku vyplnily celou sobotu. Kdo má rád podobnou zábavu, tak může zavítat na další, Schaumburgské slavnosti. ty budou novinkou na zdejším zámku a uskuteční se 13. srpna.
Související
-
Interiéry náchodského zámku obohatí přes 100 nových předmětů. I křesla z bývalého nacistického kina
Správa náchodského zámku přivezla do historické památky víc než sto nových předmětů. Ty mají obohatit hlavní návštěvnický okruh v prvním patře.
-
V okolí státního zámku v Náchodě pokračuje rozsáhlá obnova kopce za téměř 200 milionů korun
Už víc než rok pracují dělníci v Náchodě na obnově zámeckého kopce. V minulých měsících především káceli keře a stromy na svahu, který je navíc potřeba zpevnit.
-
Gulaš (Gulaschfleisch) podle Magdaleny Dobromily Rettigové!
Víte, že guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou? Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo h...
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Vidíme jenom špičku, problém je mnohem větší.‘ Systém upozorní na lékárny podezřelé z vývozu léků
-
Kdo převezme KDU-ČSL? Ze strany zní hlavně volání po Grolichovi, tradicionalisté o jménech nemluví
-
Princ temnoty, Putinův muž pro Ukrajinu. Kdo je politik a oligarcha, na kterého Česko uvalilo sankce?
-
Ponižování a duševní potíže. TikTok jako nástroj pro ‚slutshaming‘ žen a dívek na Balkáně