Jídla našich předků v 16. nebo 18. století jste mohli ochutnat při slavnostech na náchodském zámku

10. červenec 2022 11:30

Šermíři, kuchař, kat nebo třeba puškař, to byly hlavní postavy letošních Piccolominských slavností, které se konaly v sobotu na náchodském zámku. Celé třetí nádvoří olemovaly stánky s rukodělnými výrobky, návštěvníci se mohli zaposlouchat do zvuků renesanční hudby nebo ochutnat pokrmy našich předků.

Vůně jídla připravovaného na ohni podle starých receptur přivábila i reportérku Janu Házovou. „Není to koprová omáčka, ale kopr tam je. Je to něco na způsob tzatziků. Však ochutnejte.“

Čtěte také

Opravdu to chutná jako něco mezi koprovou omáčkou a okurkovým salátem. „Je to něco na ten způsob, říká František Pacal. Dal mi ochutnat polévku, která j také plná česneku. „Nebojte, za chvíli dostanete ochutnat další.

Přesunuji se k velkým varným kotlům. Tady se vaří stejně jako v minulosti. „Vaříme na replice vybavení, které měl Bartolomeo Scappi, slavný italský renesanční šéfkuchař, osobní kuchař boloňského kardinála Lorenza Campeggia. Je to bohatá kuchyně, to vybavení bylo v té době velice drahé.

„Uvidíte tady, jak se dělala slanina nebo ryby. Právě jsme vydali poslední porci vepřového na jablkách, což je recept ze 16. století. A tady máme recept z 18. století, to je kapoun s citronovou omáčkou.

Šermíři, kat, kuchař nebo puškař, to byly hlavní postavy letošních Piccolominských slavností

Kamil Figala je vzadu u kotlů. Odkud bere tyto zajímavé recepty? „To je různé. Už mám doma několik popsaných sešitů a potom samozřejmě také přispívají kamarádi a známí, kteří se tím také zabývají. Ti se rádi podělí o své recepty.

Čtěte také

Jak se kontrolují správné ingredience? Nepřidáváte tam něco, co tenkrát ještě neexistovalo? „My se snažíme historické recepty dodržovat. A je to také o výběru správného kuchaře. Říká se také, ženy vaří z povinnosti, muži z radosti.

Popošla jsem dál a tady ono úsloví, že se někdo stará o blaho návštěvníků, neplatí. Přišla jsem totiž ke katovi. „Tohle je například nástroj na pohánění vojáků, usmívá se kat Láďa."

To jsou mučící nástroje z jakého historického období? „Od pradávna až do současnosti. Můžeme si ukázat například nějaký drtič. Vezmeme si k tomu jednoho dobrovolníka. Sem si dá palce a oba už má v tuto chvíli v palečnici. A pomaličku můžeme utahovat závity po obou stranách.

Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.

Piccolominské slavnosti na náchodském zámku vyplnily celou sobotu. Kdo má rád podobnou zábavu, tak může zavítat na další, Schaumburgské slavnosti. ty budou novinkou na zdejším zámku a uskuteční se 13. srpna.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související