Jídelna důchodců v královéhradecké Šafaříkově ulici funguje dál, od města ji převzal nový nájemce

27. září 2019 09:58

Jídelna důchodců v Hradci Králové dál funguje. Už ji ovšem neprovozuje město, ale nový nájemce. Magistrát tím ušetří přes milion korun ročně. My jsme se byli s mikrofonem přesvědčit, jestli se úspory nedotkly nabízených služeb. Cena jídla, pro seniory jedna z klíčových věcí, zůstala stejná. 

Čtěte také

„Dnes je to řízeček s bramborovým salátem, na to jsme se těšili. Včera byl holandský řízek s bramborem. A chutnalo nám," strávníkům ani nevadí, že se jídlo v jídelně nevaří a že ho nájemce musí dovážet.

Jsou hlavně rádi, že jídelna vůbec funguje.
„To víte, bylo to nepříjemné, nevěděli jsme co bude, jestli bude jídelna otevřená nebo ne," říká Bronislava Lehotská, návštěvnice jídelny, která si s kamarádkou pochutnává na řízku s bramborovým salátem.

A spokojený je i magistrát, který ušetří statisíce korun každý rok. Na provoz stále přispívá, nájemci poskytl snížené dotované nájemné. Ale už nemusí platit například personál.

Příprava mexických specialit ve školní jídelně

To, že jídelna funguje dál, primátora Alexandra Hrabálka za ODS těší:
„Seniorům šlo o to, aby se měli kde scházet, protože na to byli zvyklí. Což je velmi jednoduché pochopit. A toto jim bylo umožněno za podstatně nižší náklady města."

Čtěte také

Je zhruba hodina před polednem a v jídelně je přibližně osm lidí všech věkových kategorií, včetně osob do třiceti let.

Provozovatelka Eva Cejnarová to vítá:
„Jídelna je otevřená pro širokou veřejnost. Chodí nám tam například zdravotní sestřičky a doktorky z Ulrichova náměstí."

Na fasádě domu stále visí cedule s nápisem: Jídelna důchodců. A pravdou je, že senioři mezi klienty převažují. A dvoučlenný personál s tím počítá. Je připraven i pomoci.

Jídelna důchodců není pro královéhradecké seniory jedinou možností jak se dostat k cenově dostupnému obědu. V Hradci Králové se služeb podobného charakteru víc, včetně například rozvozu obědů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související