Jičínští zastupitelé rozhodnou o zadávacích podmínkách na nového provozovatele MHD

29. duben 2019 14:12

Zastupitelé Jičína budou dnes odpoledne rozhodovat o zadávacích podmínkách výběrového řízení na nového provozovatele městské hromadné dopravy. Ten současný, firma BusLine, 31. července končí. Nová smlouva by měla začít platit od ledna 2020. A dojde také k revizi jízdního řádu. 

V Hořicích na Jičínsku přemýšlí, jak nadále zachovat městskou hromadnou dopravu

Děti v MHD

Hořice na Jičínsku mají sice jen necelých devět tisíc obyvatel, ale i tak se mohou chlubit fungující městskou hromadnou dopravou. Aspoň zatím - společnost, která jí ve městě provozuje, totiž chce výrazně víc peněz. A požadovaná částka - přes milión a půl za jedinou linku a osmadvacet spojů denně - je pro radnici nepřijatelná.

Důchodkyně Ludmila bydlí na okraji města a městskou hromadnou dopravu využívá poměrně často.
„Jedu na hřbitov, prostě kde je potřeba. Zpátky jdu třeba pěšky, ale jednu cestu se svezu."

To, že není zatím jasné, kdo bude MHD provozovat od poloviny letních prázdnin, neví. Ale zdůrazňuje, že bez této služby se hodně starších lidí neobejde.
„Využívají to zejména starší lidé, kteří chodí o holi. A myslím, že je autobus stále plný, proto se to tady určitě vyplatí."

Současný provozovatel vypověděl městu smlouvu k poslednímu červenci

Chystá se výběrové řízení na firmu, která zajistí provoz MHD od ledna 2020. Zároveň vedení města hledá dopravce, který by fungoval na posledních pět měsíců tohoto roku.

Nové autobusy pro MHD v Karlových Varech

„Nemáme v tuto chvíli pokrytý provoz městské dopravy od srpna do konce roku. Oslovili jsme proto zatím soukromého dopravce, pokud by nám mohl vykrýt těchto pět měsíců. Je to v jednání," potvrzuje starosta Jičína Jan Malý z hnutí ANO.

BusLine funguje ve městě od roku 2013

„Byla to smlouva uzavřená na šest let a měla trvat do konce roku 2019, tedy do 31. prosince. Firma BusLine nicméně tuto smlouvu vypověděla. S tím, že výpovědní lhůta končí v létě, konkrétně 31. července," dodává Jan Jireš, mluvčí radnice.

Hradecký Dopravní podnik zvažuje, že do svých vozů preventivně nainstaluje bezpečnostní kamery

Cestující v trolejbusu MHD (ilustr. obr.)

V autobusech a trolejbusech hradecké městské hromadné dopravy se možná budeme brzy setkávat s kamerami, které budou hlídat chování cestujících. Podle informací a dat z hradeckého Dopravního podniku jde spíš o preventivní opatření. Podle údajů Sdružení dopravních podniků patří Hradec mezi města, ve kterých řeší provozovatel MHD jen minimum problémů s chováním cestujících.

Vedení města schválilo podmínky pro výběrové řízení na nového provozovatele a zároveň s tím přijdou od ledna příštího roku změny.

„Od nového roku se také počítá s určitou revizí jízdního řádu dle různých požadavků občanů. Nejvýraznější je asi prodloužení trasy na Novém Městě přibližně o jeden kilometr," doplňuje Jan Jireš.

Budoucí provozovatel by měl s Jičínem podepsat smlouvu na 10 let.

Spustit audio

Související