Jičínští úředníci chtějí ekologičtější chování zaměstnanců radnice i úřadu samotného

22. květen 2019 10:02

Méně odpadu, minimum plastů, zdravé potraviny, ekologické přípravky na úklid. O to usilují někteří úředníci jičínské radnice, kteří založili skupinu, která chce těchto změn dosáhnout. Vedení města jejich snahu podporuje. 

Až čtyři pětiny odpadu do popelnice nepatří, prokázala odborná analýza v Jičíně

V obci Rychnovek nedaleko Jaroměře otevřeli novou linku na tříděný odpad.

Specializovaná firma na sběrném dvoře v Jičíně provedla odpadovou analýzu, co lidé opravdu vytřídí. Výsledky nejsou úplně pozitivní. Ze 100 kilogramů odpadu ve směsných kontejnerech by 80 kilogramů mělo být správně v barevných kontejnerech nebo na sběrném dvoře. 

„S kolegyněmi z veřejných zakázek jsme se začaly bavit o odpadech ohledně předcházení jejich vzniku, ony to zase vzaly z hlediska odpovědného zadávání co se týká kancelářských potřeb a tak podobně. A začaly jsme tak nějak postupně svolávat lidi," popisuje vznik pracovní skupiny Eliška Soldátová, která pracuje na odboru investic.

Podle ní jde hlavně o to, aby se co nejvíc třídilo a zároveň odpadu bylo co nejméně.
„My bychom mohli předcházet vzniku odpadu tady na úřadě například tím, že bychom mohli místo balených mlíček do kávy nějaké karafy na mléko, plus cukřenky, místo baleného cukru každého zvlášť."

Omezit by se měl také nákup pití v plastových lahvích

„Chceme snít také množství PET lahví, stačí kohoutková voda," říká Petra Němcová z oddělení veřejných zakázek.

To znamená, že na stolech úřadníků budou sklenice s vodou. A podobně to bude vypadat i při akcích, které město pořádá.

Snahou je také změnit nákup potravin

Potraviny by měly být podle Petry Němcové zdravější a měly by pocházet hlavně od jičínských firem, aby se podpořila domácí výroba.
„Chceme podpořit místní pekárny a podobně. Abychom prostě konzumovali místní produkty. Je zbytečné jíst potraviny z druhého konce světa, když jich tady máme také spoustu kvalitních a dobrých našich."

Hradec Králové bude městem s nejzelenější dopravou. Dopravní podnik nakoupí elektrobusy

Královéhradecký dopravní podnik testuje takzvané rychlodobíjení elektrobusů

Nový ředitel Dopravního podniků města Hradce Králové Zdeněk Abraham má za sebou prvních pár týdnů ve funkci. Podle vlastních slov převzal vedení firmy, která je ve výtečné kondici a která je v řadě ohledů o krok dál, než další podobné organizace v republice. 

Po úřadě se také objevují nálepky s popiskem: Tvořím méně odpadu. Nakupuje se méně papíru, nepoužívají se třeba kelímky a jiné plastové nádobí. Uklízečky mají k dispozici ekologické přípravky.

„Těch ekologických prvků už bylo zavedeno více. V poslední době se například město Jičín přihlásilo k celostátní kampani NEPETUJ, která prosazuje bezobalovou společnost. To znamená co nejvíce omezit plastové obaly," tvrdí Jan Jireš, mluvčí úřadu.

Změny se objevily také v zadávaní veřejných zakázek.
„Chceme, aby každá zakázka byla co nejvíc šetrná k životnímu prostředí. Ale i k lidské společnosti," dodává Jan Jireš.

Ekologické chování by pro nás už mělo být samozřejmostí (ilustrační foto)

Tyto změny by se postupně měly zavést také ve všech příspěvkových organizacích města.

Spustit audio

Související