Jičínští radní plánují založit spolu s dvěma okolními městy nadační fond pro oblastní nemocnici

18. září 2018 10:18

Nadační fond by mohl, pokud tento záměr schválí zastupitelé, začít fungovat ještě na konci letošního roku. Jeho smyslem by mělo být přijímaní darů a jejich předávání jako nadačních příspěvků nemocnici. Ta by je měla využít na nákup vybavení a zlepšení nabízené péče. 

V nadačním fondu by kromě Jičína měla být také Nová Paka a Nový Bydžov. A to z toho důvodu, že i nemocnici kromě obyvatel Jičína využívají také lidé z okolí. Každé město bude muset do fondu vložit příspěvek.

Systém sdílení lékařů mezi nemocnicí a krajskou záchrankou by se mohl z Jičína rozšířit dál

Lékaři (ilustrační foto)

Nemocnice v Jičíně a vedení krajské Záchranky už mají výsledky testů systému sdílení lékařů. Podle obou organizací funguje a systém by se mohl rozšířit i do dalších nemocnic.  A jak funguje? Několik dní v měsíci si může v případě potřeby záchranka vypůjčit na výjezdy lékaře z nemocnice a může tak ulevit svým doktorům, kterých má stále nedostatek. 

„Ten příspěvek by měl být zhruba 3 koruny na obyvatele města. A to by byl takový základ fondu," vysvětluje Peter Bareš, tajemník jičínské radnice.

Jičín tedy vloží částku 48 tisíc korun, Nová Paka 27 tisíc a Nový Bydžov 15 tisíc.

„Je tam jasné určení, že tyto finanční prostředky z darů, předané nadačním fondem formou nadačního příspěvku, půjdou na zlepšení vybavení nemocnice a komfortu pacientů," říká Jan Jireš, mluvčí městského úřadu v Jičíně.

„Doufám, že bohatnutí Česka brzy pocítíme i v tomto ohledu a že dojde k rozvrstvení ve prospěch mezd a platů," říká Jan Švejnar.

Jako každý nadační fond i tento bude mít své orgány. „Takže je tam zřízena správní rada, dozorčí rada. A v těchto radách jsou zastoupeni zástupci měst, která zakládají nadační fond.."

Kromě starostů tam budou ještě dva lékaři.

„Nadační fondy jsou vyzkoušenou praxí. Fungují například v Broumově a v Náchodě," dodává Jan Jireš.

Pokud založení fondu pro nemocnici, základní listinu a počáteční vklad města, schválí zastupitelé na svém jednání 19. září, mohl by začít fungovat na přelomu roku.

Spustit audio

Související