Jičínští muzejníci se už těší na nový depozitář. Jeho výstavba začala v areálu robouské fary

19. květen 2020

Regionálnímu muzeu a galerii v Jičíně dlouhodobě schází odpovídající depozitáře pro sbírkové předměty. V Robousích u Jičína pro ně letos začal Královéhradecký kraj budovat nové prostory. Na kontrolním dnu se tam s ředitelem muzea Michalem Babíkem sešla redaktorka Vlaďka Wildová.

Současné uložení sbírkových předmětů Regionálního muzea v Jičíně není vhodné kvůli prašnosti, vlhkosti a bezpečnosti.

Stavba depozitáže na krajském pozemku u robouské fary je podle Michala Babíka ideálním řešením.

Čtěte také

Předpokládá se, že jednopatrová stavba za zhruba 36 milionů korun včetně vybavení, úložného systému a zabezpečení, bude hotová na konci příštího roku.

Se stěhováním muzejních sbírkových exponátů do čtyř velkých depozitářů se předběžně počítá v první polovině roku 2023.

Jičínští muzejníci se těší, že začnou robouský areál využívat i edukačně

V těsném sousedství staveniště pro nový muzejní depozitář je kostel

„Na projekt se díváme komplexně, nejen jako na stavbu depozitáře, který bude přístupný pouze pro badatele. Uvolní se nám totiž i tři místnosti na robouské faře," vysvětluje Michal Babík.

Čtěte také

A hned přibližuje plány, které souvisejí s budoucím využitím areálu.
„Chceme tyto místnosti zadaptovat na edukační prostory. Mimo jiné i na kuchyni, ve které bychom návštěvníkům představovali tradiční lidovou stravu nebo by sloužila k workshopům, stejně jako venkovní část mezi farou a novým depozitářem. Přilehlá robouská škola Bodláka a Pampelišky k tomu přímo vybízí.“

Symbolické poklepání kamene základové desky nového depozitáře v Robousích pro Regionální muzeum a galerii v Jičíně proběhne 26. května.

Regionální muzeum a galerie v Jičíně - Muzeum hry
Již od konce 19. století se tato instituce snaží získávat, uchovávat a zpřístupňovat hmotné doklady o vývoji člověka a prostředí, ve kterém žije. Sbírky a expozice zachycují nikoliv pouze kulturní a přírodní hodnoty Jičína, nýbrž dokumentují vývoj a historii celého širšího regionu Jičínska a jižní části Geoparku Český ráj.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.