Jičínští městští strážníci v současných mrazivých dnech častěji kontrolují lidi bez přístřeší

23. leden 2019 09:13

Bydlí v různých přístřešcích, starají se sami o sebe. Odmítají pomoc. Ani v současných mrazivých dnech nechce spousta bezdomovců jít do nocleháren nebo ubytoven. Strážníci v Jičíně je proto teď jezdí podstatně častěji kontrolovat. Do terénu se s nimi vydala i reportérka Kateřina Kohoutová.

VIDEO: Speciální iglú pomáhá lidem bez domova přečkat mrazy. Vyhřívá ho tělesné teplo

Oblastní charita Hradec Králové nově pořídila iglú pro bezdomovce

Oblastní charita Hradec Králové nově pořídila iglú pro bezdomovce. Jde o nehořlavý přístřešek, který lidem bez domova pomáhá přežít zimu. Oproti venkovním podmínkám je v něm až o osmnáct stupňů tepleji, člověk si ho vyhřívá vlastním tělem. 

Strážníci upozorňují lidi bez domova na možnost využít noclehárny nebo ubytovny, aby nemuseli mrznout venku. Spousta z nich ale pomoc odmítá.

Hlídka jičínských městských policistů dorazila pod jeden z velkých mostů na okraji města. Právě tady se nachází jedno z míst, kde se bezdomovci zdržují. Je tu vidět nějaký dřevěný přístřešek.

„Většinou tu jsou dva lidé bez domova, jedna žena a jeden muž," říká strážník Martin Plíšek.

Je opravdu velký mráz, teplota se pohybuje kolem 15 stupňů pod nulou. Bezdomovkyně Soňa tu ovšem stojí jen v mikině a teplácích.
„Není nám zima. Topíme si tam dřevem, takže zimu zvládáme."

Mráz (ilustrační snímek)

Spolu se strážníkem nakukujeme dovnitř. Jsou tam vidět kamna a opravdu tam zima není.

Noclehárna pro bezdomovce začíná od listopadu fungovat v Jičíně. V provozu bude až do jara

Klienti královédvorské noclehárny musí dodržovat několik základních pravidel. Nesmí například kouřit ani pít alkohol

V Jičíně začne fungovat noclehárna. Vedení města chce tak hlavně v zimních měsících pomoci lidem bez přístřeší a předejít případnému neštěstí jako je podchlazení nebo úmrtí lidí na ulici. Na provoz zařízení dostalo město od královéhradeckého kraje příspěvek ve výši 150 tisíc korun.

„Kdyby vám došlo dřevo a neměli byste čím topit, tak dojděte na ubytovnu. Tam je pracovník, který vás ubytuje. Ale musíte být střízliví," vysvětluje Martin Plíšek.

Toto není jediné místo, kde se bezdomovci v Jičíně. Strážníci proto v současných mrazech objíždí častěji i ostatní lokality.

„Víme ještě o jednom muži, který občas přespává v lese. V současném mrazivém počasí ovšem asi nikoliv. Protože má jednoho známého, který jej nechává přespat v bytě."

Strážníci budou v intenzivních kontrolách bezdomovců pokračovat až do doby, než povolí silné mrazy.

Spustit audio

Související