Jičínskou ZŠ Husova čeká přestavba půdy a oprava učeben. Na co se mají rodiče a žáci připravit?

10. březen 2020 11:00

Základní školu Husova v Jičíně obsadí už v květnu dělníci. Stavební práce zahrnují opravy stávajících učeben fyziky a chemie včetně kabinetů, vybudování výtahu a výstavbu tří učeben a kabinetu v podkroví. Součástí bude také úprava dvora a okolní zeleně. Všechny odborné učebny budou vybaveny novým nábytkem a pomůckami. Rozsáhlé práce omezí chod školy. 

Čtěte také

Ředitel školy Roman Mareš odemyká dveře a vstupujeme do půdních prostor nad přístavbou budovy. Kolem nás jsou uskladněné učebnice a školní pomůcky. Ty pracovníci školy už začali vyklízet.

„Teď stojíme v prostoru, kde budou za sebou dvě třídy. Každá samozřejmě s hlavním vstupem," vysvětluje Roman Mareš a ukazuje plány, jak budou vypadat jazyková a přírodovědná učebna a také kabinet pro tři vyučující.

Součástí oprav je i přestavba současné třídy chemie a fyziky

Podle ředitele budou tyto učebny i nové třídy v podkroví vybaveny moderními pomůckami.
„Ať už se jedná o nové učebnice pro výuku jazyků nebo interaktivní techniku. Mám na mysli notebooky, tablety, promítací zařízení nebo třeba také počítáme i s vybavením moderními mikroskopy."

Jičínskou ZŠ Husova čeká přestavba půdy a oprava učeben

Celkové náklady jsou vyčísleny na 24 milionů korun, přes 15 milionů pokryje dotace. Jičín se o ni ucházel už v únoru 2017, tehdy se ale z důvodu velkého převisu žádostí dostal jen na pořadník náhradních projektů. Dočkal se až teď. Jenže na realizaci je daleko méně času.

Čtěte také

„Budeme se samozřejmě snažit směřovat hlavní práce do letních prázdnin. Nicméně vzhledem k rozsahu této investice lze očekávat určitá omezení," říká mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Nejmladší žáci z pěti tříd se budou učit mimo školu a to s největší pravděpodobností už od května.

„Předpokládám, že budeme vyučovat na zámku v K-klubu," říká Roman Mareš.

Problém bude také s jídelnou, která se stane součástí přestavby, přes ní totiž povede výtah z nejnižších pater až do podkroví.
„Bude mimo provoz od letošního května. Doufáme, že do konce října. A již v tuto chvíli máme domluveno náhradní stravování u partnerských škol tady v Jičíně."

Přebudován bude také školní dvůr a vjezd pro automobily. Veškeré práce by měly skončit v srpnu příštího roku.

Spustit audio

Související