Jičín si nechá vypracovat nový strategický plán rozvoje za víc než 600 tisíc korun. Proč?

15. duben 2017

Na více než 600 tisíc korun přijde nový strategický plán rozvoje Jičína. Ten si radní chtějí nechat vypracovat během letošní roku. Formou setkání a anket chtějí oslovit také obyvatele, aby oni sami mohli vyjádřit své názory.

Poslední strategický plán rozvoje města je z roku 2005. Podle radních je potřeba posunout se dál.

„Cílem tam byl samozřejmě zimní stadion, koupaliště, kino, odpočinková zóna Cidlina je tam obsažena. Protože jsme v nějakém momentu, kdy to naplnění těch bodů začíná převažovat. A víme, že v těchto projektech budeme dál pokračovat. A je potřeba se zamýšlet nad tím, jaké mít další cíle," vysvětluje jičínský místostarosta Petr Hamáček ze sdružení pro Jičín.

Čtěte také

Představitelé města řešili otázku, zda obnovit současný strategický plán, nebo nechat vytvořit nový. Aktualizace by stála půl milionu korun, nový přijde 650 tisíc. Radní se rozhodli pro nový.

Investiční pobídky nesmějí v kategorii vyspělejších států, což je v tomto případě i Česká republika, překročit 25 % nákladů

„Druhým rozhodnutím rady je to, že bychom vybrali tři společnosti podle jejich referenci. To znamená, abychom se zeptali měst, zda s tím plánem pracují, jak vznikal, jestli byli spokojeni s tím průběhem a podobně. A následně bychom oslovili tyto tři konkrétní společnosti, aby podaly nabídku."

Radni plánují oslovit místní podnikatele i veřejnost, aby se k budoucímu vývoji města mohli vyjádřit

„Je dobré s veřejností hodně pracovat, díky tomu se stanoví se cíle, které jsou rozumné a platné," říká radní Luděk Havel z Volby pro město.

Mezi jednoznačné priority podle něj patří dopravní infrastruktura a vytvoření parkovacích ploch: „Parkování poblíž centra je jistě hodně důležitá věc. Na druhou stranu, že bychom vyčlenili nějaké obrovské plochy jen pro automobily, není z urbanistického hledika, a vzhledem k tomu, že jsme historické město, také úplně ideální. Takže se bude muset hledat nějaký kompromis."

Plán dále bude obsahovat například opravu Masarykova divadla, využití jeziutské koleje a rozvoj školství.

Spustit audio