Jičín má opět po letech možnost získat prestižní titul Historické město České republiky

18. duben 2023 07:57

Město Jičín postoupilo za Královéhradecký kraj do celorepublikové soutěže o titul Historické město roku. Bodovalo ve všech hodnocených kategoriích. Mezi ostatními uchazeči pak vyniklo vysokým procentem financí z rozpočtu města, které věnovalo na obnovu památkového fondu a jeho využití. 

Čtěte také

Vítěz bude známý dnes odpoledne. Jičín vyhrál už v roce 2017. Za prvenství získal odměnu jeden milion korun.

„Je to velmi důležité historické město, plné památek. A zároveň hledá pro ty památky využití,“ říká mluvčí radnice Jan Jireš.

„My máme, aspoň jak jsem to slyšel, v tom hodnocení poměrně významně převyšujeme ostatní města v investicích do kulturních památek, upřesňuje místostarosta Petr Hamáček ze Sdružení za Jičín.

Čtěte také

Za minulé volební období proinvestovalo město do oprav památek 85 milionů korun. Jedna z největších částek zamířila do Valdštejnské lodžie. Tam práce v posledních letech přišly na 40 milionů korun. „Nyní tam vzniká víceúčelový sál Theatron, který dál rozšíří nabídku pro turistický ruch v té oblasti.

Oprav na historických budovách bylo a podle vedení města nadále bude opravdu hodně.

„Malá akce byla oprava hodin na věži kostela svatého Ignáce, opravovali jsme středu na domě v Palackého ulici č.p. 73, což je bytový dům, ale vlastně původně šlechtický palác ze 17. století. Před námi je velká investice do jičínského zámku, dodává Jan Jireš.

„Turisté přijíždějí do Jičína, aby se památkami pokochali. Není to jen Rumcajs, ale právě také Valdštejn a ona historická doba, domnívá se vedoucí informačního centra Radka Tobolková.

Čtěte také

Podle ní je v hlavní letní sezóně velký zájem o komentované prohlídky. „Kdy se lidem snažíme ukázat, že v Jičíně není pouze Valdštejn, ale také prvorepubliková architektura a další zajímavosti. A samozřejmě takovým tím základem jsou vždy jednou za dva roky velké Valdštejnské slavnosti.

Velkým lákadlem jsou i tradiční oblíbené akce, ať už Pochod za Rumcajsem nebo Pohádkový festival. „Jsou to drobnější akce, které ovšem mají svoji tradici. Májové slavnosti, akce ve Valdštejnské lodžii, které jsou hojně navštěvované. A to je to, co podle mne dělá Jičín trošku specifickým.

Letos přibydou v Jičíně další nové akce a dojde i k rozšíření některých turistických tras, které budou podle Radky Tobolkové pro místní obyvatele i turisty velkou výzvou.

Spustit audio

Související