Jičín bude mít originální lavičku připomínající 50. narozeniny postavičky loupežníka Rumcajse

9. červenec 2017

A také připomene tvůrce slavného loupežníka, tedy spisovatele Václava Čtvrtka a výtvarníka Radka Pilaře. Kde lavička bude a jak bude vypadat? Před jičínským domem, kde pobýval spisovatel Václav Čtvrtek, se objeví originální památník. Letos Rumcajs, jehož je Čtvrtek literárním autorem, slaví 50. narozeniny. Lavička bude slavnostně odhalena před začátkem jičínského pohádkového festivalu.

Město chtělo vzpomenout Václava Čtvrtka, autora postavičky Rumcajse. Původní nápad umístit pamětní desku na dům, kde Čtvrtek pobýval, se neujal. Proto se radní rozhodli vybudovat pamětní lavičku.

Čtěte také

„Není zapotřebí v tomto případě dvou pohádkářů, když je tak nazvu, striktně lpět na té pamětní desce na budově, kde sice Václav Čtvrtek pobýval, ale není tak úplně výstižné vůči té jeho osobě," vysvětluje Marie Faruzelová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu na jičínském městském úřadě.

Do soutěže se přihlásilo celkem sedm zájemců, kteří vytvořili nejrůznější návrhy, jak by lavička měla vypadat.

Jičín bude mít originální lavičku připomínající 50. narozeniny postavičky loupežníka Rumcajse

„Vítězem se stalo Balbineum Jičín, které navrhlo vytvoření lavičky. Jsou to dvě pětimetrové dubové fošny, které budou osazeny na pískovcových soklech. A uprostřed bude vytesán v pískovci domeček, který je podobný tomu, ve kterém pobýval Václav Čtvrtek," doplňuje Magdaléna Doležalová, mluvčí jičínské radnice.

Lavička najde své místo v lipové aleji před domem, kde Václav Čtvrtek žil. Tato část města je chráněným územím.

„My musíme respektovat chráněné území, musíme respektovat to, že se jedná o zónu městské památkové rezervace, čili i památkáři do toho mluvili. Takže to byla vlastně jediná podmínka," říká Marie Faruzelová.

Lavička má mít podle představ radních charakter odpočinkového místa a musí být funkční

„Je ze dřeva v kombinaci s pískovcem. A ten vlastní text, který jsme už zadali do toho nabídkového řízení, ale je možné s ním trošku hýbat, tak ten bude vytesán do celého obvodu těch dvou laviček. Je to tedy taková dvoulavička, která má symbolizovat to těsné spojení Václava Čtvrtka a Radka Pilaře," dodává Marie Faruzelová.

Slavnostní odhalení tohoto netradičního památníku bude v září, v čase, kdy se v Jičíně koná festival pohádky.

Jičín bude mít originální lavičku připomínající 50. narozeniny postavičky loupežníka Rumcajse
Spustit audio