Ježíškovo vnouče nadělilo paní Marii adventní koncert v chrámu sv. Mikuláše v Praze

14. prosinec 2017 09:55

Splnit někomu přání je někdy opravdu snadné. Stačí se stát Ježíškovým vnoučetem. A to tentokrát nadělilo dárek paní Marii z Domova důchodců Tmavý důl na Trutnovsku, které je už přes devadesát let. A moc by si přála zažít chrámový koncert. 

Paní Natálie Onderková se stala Ježíškovým vnoučetem a rozhodla se paní Marii její přání splnit. A 17. prosince pojede na koncert do Prahy.

„Děkuji moc. Já mám moc ráda tuto hudbu," říká paní Marie.

Sestřička Martina Krumholcová popisuje, jak by měl onen zájezd do Prahy proběhnout: „Máme takovou představu, že samozřejmě pojede s paní Marií jako doprovod někdo z personálu. A zřejmě i ten odvoz někdo z personálu zajistí."

Co to bude přesně za koncert? Adventní koncert, který zazní v chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně v Praze 17. prosince.

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz

autor: Jana Házová
Spustit audio

Související