Ježíškova vnoučata zařídila pro paní Annu setkání se zpěvačkou Lenkou Filipovou

17. prosinec 2018

Osobně poznat zpěvačku Lenku Filipovou si přála paní Anna z Domova pro seniory Světlo v Drhovli u Písku. „Mám ji ráda, líbí se mi její písničky, ale na koncertě jsem nikdy nebyla a nikdy jsem ji ve skutečnosti neviděla,“ vysvětlila.

Přání splnila Ježíškova vnoučata. Setkání se odehrálo v Českém rozhlase České Budějovice před adventním koncertem Lenky Filipové.

Zpěvačku zajímalo, proč se paní Anna chtěla setkat zrovna s ní. „Mám vás ráda, když hrajete v televizi, tak hned jak začnou první tóny, už poznám, že budete zpívat vy,“ odpovídala paní Anna.

Na koncertě si pak vychutnala své oblíbené písničky, ale Lenka Filipová zahrála i novinky. Před měsícem totiž natočila desku Opidum, na které zpívá mimo jiné keltsky. „Když jsem si před lety zkusila zazpívat dvě keltské balady, jedna z nich byla v původním jazyce a keltština mě zaujala,“ vysvětlila.

Vzpomínky na záchranu zvonu vyvolala akce Ježíškových vnoučat v Bechyni

Velkým problémem ale bylo, kam takový zvon ukrýt. „Na naší zahrádce byla velká hranice z pařezů jako rezerva pro topení, tak dospěli k názoru, že by zvon mohli dát pod ty pařezy, že to nikdo nebude rozebírat. Tak se do toho dali, sami hranici rozházeli a

Zvony z celých jižních Čech zněly v pátek odpoledne domovem pro seniory v Bechyni. Redaktor Českého rozhlasu Jan Kopřiva a technik Marek Svoboda přijeli obyvatelům ukázat jaké to je, když spolu nahrávají hlasy jihočeských zvonů do rozhlasového cyklu.

Rozhodně to ale podle ní neznamená, že by se naučila keltsky. „ Samozřejmě to mám odposloucháno foneticky, protože nejde to pojmout, ta řeč je velmi specifická,“ řekla.

Se starobylým jazykem a významem textů se ale seznámila. „Potom už se mi se skladbami lépe pracovalo, aniž bych musela znát úplně do detailu, o čem ten text je. Nemusím ani tím jazykem mluvit, abych píseň procítila podle sebe,“ dodala.

Spustit audio

Související