Ježíškova vnoučata splatila dluh pana Benjamina z Domova důchodců v Lamperticích

1. prosinec 2017 14:30

Každý, kdo někdy v životě někomu něco dlužil ví, jaká je to zátěž. To byl i případ pana Benjamina, který žije v Domově důchodců v Lamperticích na Trutnovsku. Každý měsíc se mu z důchodu strhávala tisícikoruna a jemu už nezbývaly peníze na drobné radosti. Není proto divu, že si od Ježíškových vnoučat přál splacení dluhu. 

Pro pracujícího člověka výše dluhu nebyla závratně vysoká, pro seniora ale bylo jeho splacení v nedohlednu. Svůj dárek pan Benjamin už dostal, proto se za ním v doprovodu sociální pracovnice Radky Kobrlové vypravila naše reportérka Jana Házová. Která dostala i pusu.

„Pane Benjamine, přivedla jsem Vám návštěvu z Českého rozhlasu. A má na starosti Ježíškova vnoučata, do kterých jste psal to své přáníčko," uvedla Janu Házovou návštěvu Radka Kobrlová.

A co říkal pan Benjamin na to, že se mu splnilo jeho vánoční přání?

„Já jsem v životě nic nedostal. A teď jsem toho dostal tolik, podívejte se. Polštář, prostěradlo a deka. Také hodiny a kalendář. I bonbóny jsem dostal, tak si nabídněte," má radost pan Benjamin a doplňuje: „A měl jsem taky dluh. Ani nevím kolik."

Jaká byla výše onoho dluhu doplňuje Radka Kobrlová: „Byl to dluh do 20 tisíc korun." A ten je tedy dnes již minulostí.

„Je to moc hezký pocit. Můžu už v noci spát a nemusím myslet na to, že mám ten dluh a jak jej splatím. Jsem za to moc vděčný," svěřuje se pan Benjamin.

Pan Benjamina z Domova důchodců v Lamperticích a Jana Házová

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz.

autor: Jana Házová
Spustit audio

Související