Ježíškova vnoučata plní seniorům vánoční přání. Někdy se ale setkají i se zlou reakcí

10. prosinec 2017 09:15

I když je ve všech případech pomoc míněna v dobrém a od srdce, občas se člověk setká i s nepochopením. Tak jako se to stalo pracovníkům z Domova důchodců v Lamperticích na Trutnovsku. S tamní sociální pracovnicí Radkou Kobrlovou si povídala redaktorka Jana Házová.

Dárky dělají většinou lidem radost. Někdy se ale může stát, že se u toho objeví také nějaká negativní stránka věci. A to se stalo i v Domově důchodců v Lamperticích.

„Stalo se to, že jsem šla náhodně na facebook na Ježíškova vnoučata a zjistila jsem, že jsou tam dané fotografie tří našich klientů. Jeden příspěvek byl absolutně bez problémů. Pán si přál deku k televizi, aby byl v teple. A druhé příníčko měl harmonikáře a to mu bude splněno 21 prosince. To byl ten krásný příspěvek," říká Radka Kobrlová.

A doplňuje další informace: „Na druhém příspěvku byla vyfocená paní, která si připnula v dobré víře fotografii na facebook, a objevily se tam špatné komentáře. A to bylo velice nepříjemné. Asi to nebyl od ní špatný úmysl, chtěla se prostě pochlubit a prezentovat, jak Ježíškova vnoučata krásně fungují. Ale potom se to obrátilo proti ní."

Radka Kobrlová připojuje ještě třetí případ: „Paní poskytla dárek a lidé tam začali šťourat, co poskytla, v jaké to bylo míře. A to jsme tedy nečekali. Je spousta milých ohlasů, ale i s tím jsme se setkali."

Když se rozhlédneme po Domově důchodců v Lamperticích, tak první dárky od Ježíškových vnoučat se již předávají, co je vidět v očích těch seniorů?

„Určitě překvapení a radost. Občas se nám tedy stane, že si toho pomyslného Ježíška spletou s nějakým svým rodinným příslušníkem. Ale pak zjistí, že to není od nikoho blízkého a to jsem velmi mile překvapeni. Že prostě Ježíškova vnoučata fungují a ty dárky chodí," říká Radka Kobrlová.

Gabriela Franková při setkání se seniory

Tedy vypadá to tak, že si senioři napsali Ježíškovi, ale vůbec nečekali, že jim jejich přání splní.

„Přesně tak. Psali jsme Ježíškovi a doufali jsme, že z těch 40 přání bude aspoň jedno přání splněno. Ale ona jej jich splněna už spousta," má radost Radka Kobrlová, pracovnice Domova důchodců v Lamperticích na Trutnovsku.

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz.

autor: Jana Házová
Spustit audio

Související