Ještě dnes na některých radnicích odevzdáte daňové přiznání. Pracovníci finančního úřadu na výjezdu

28. březen 2018 09:35

Finanční úřady dál vybírají přiznání k dani z příjmu fyzických osob. Blíží se totiž termín, do kterého musí každý, koho se to týká, přiznání odevzdat. Královéhradecký finanční úřad posílil služby a některé své pracovníky poslal na předem domluvené radnice, kde zřídil dočasná pracoviště. Kam můžete dnes vyrazit s daňovým přiznáním? 

Dnes jsou tahle v uvozovkách externí pracoviště pro zájemce v letošním roce naposledy. Zato nabídka míst je poměrně široká - například v Chlumci nad Cidlinou, v Třebechovicích, v Lázních Bělohradu, Borohrádku, v Týništi nad Orlicí, v Rokytnici v Orlických horách, v Hostinném nebo v Úpici.

Podle mluvčí finančního úřadu pro Královéhradecký kraj Romany Barešové jsou ale služby na těchto místech přeci jen omezené: „Rozhodně tam nejde učinit platbu. To lze opravdu jen na finančním úřadě. Samozřejmě i podle fronty, pokud se to tak dá říct, tak jsou pracovnice finančního úřadu schopné poradit. Pokud tam nečekají další lidé, tak poradí co a kam vyplnit. Jsou s tím nápomocné."

Umíte si daňové přiznání vyplnit sami, nebo vám někdo musí radit?

Pořád nejpohodlnější se tak zdá možnost odevzdat daňové přiznání přímo na pobočce finančního úřadu, přičemž není potřeba dodržovat místní příslušnost. To v praxi znamená, že zamířit můžete kamkoli bez ohledu na to, kde bydlíte. Jiné to je se zasláním přiznání poštou, nelze třeba zaslat přiznání do Pardubic, když bydlíte v Trutnově.

Na pobočkách před vypršením termínu posílili služby a prodloužili otevírací hodiny, přesto někteří klienti přicházeli s černými myšlenkami. Jako Sebastian Pačesný, který mířil na pobočku v Hradci Králové v pondělí před patnáctou hodinou - tedy prakticky ve špičce: „Vidím to tak určitě na hodinu, že si počkám."

Dovnitř s představou hodin ve frontě, ven s ulehčením. Petr Kovařík už má celý proces za sebou: „Rychlost odbavení v pořádku. Byl jsem tam dohromady i s vyřízením asi tak deset minut."

Pracovnice Finančního úřadu objíždí jihočeská města a radí tu zájemcům s daňovým přiznáním. Daňová poradna se otevřela například ve Zlivi

Finanční úřady prodloužily otevírací dobu a podle mluvčí Romany Barešové se snaží předejít frontám i tak, že na odbavení klientů vyšlou víc pracovníků.

Natálie Molcarová z pobočky v Hradci Králové popsala, jak to vypadá v praxi: „Máme obsazená čtyři okénka na podatelně. A ještě vybíháme minimálně ve dvou na tento pultík."

Zatím to nevypadá, že by se v nejbližších letech situace nějak změnila ve smyslu, že bychom se naučili podávat daňová přiznání ve větší míře elektronicky, to by fronty na úřadech mohlo zrušit úplně.

Pracovnice Finančního úřadu objíždí jihočeská města a radí tu zájemcům s daňovým přiznáním. Daňová poradna se otevřela například ve Zlivi

Romana Barešová je v tomhle ohledu pesimistická: „Finanční správa se samozřejmě o to snaží, ale ti poplatníci jsou skutečně rádi, když si mohou zajít za tím svým správcem daně a poradit se a poptat. Nebo si tam nechat dát razítko, aby měli doklad. To stále ještě přetrvává."

Připomeňme na závěr ještě jednou, že termín pro podání daňového přiznání pro daň z příjmu fyzických osob vyprší 3. dubna, což je příští úterý.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související