Jen život, který žijeme pro jiné, stojí za to, řekl Albert Einstein. Znáte pravidla resuscitace?

20. duben 2018

V radioporadně z rozhlasové kavárny byli tentokrát Pavel Říha a jeho kolegové z organizace IFMSA. Hovořilo se o nebezpečí civilizačních chorob. Změří vám tlak a množství tuku v těle. A znáte základní pravidla resuscitace člověka?

Jen život, který žijeme pro ostatní, stojí za to, řekl Albert Einstein. V organizaci IFMSA se takto snaží žít. IFMSA je mezinárodní organizace sdružující studenty z lékařských fakult na celém světě.

International Federation of Medical Students Associations (Mezinárodní federace asociací studentů medicíny) je nezávislou a apolitickou institucí zastřešující 117 členských organizací s více než 1,2 miliónem studentů lékařství ze 101 zemí světa. IFMSA byla založena v roce 1951 v Kodani a v současnosti je největší a nejstarší nezávislou organizací studentů medicíny na světe.

Oficiálně je uznávána Organizací spojených národů (zkr. OSN) a Světovou zdravotnickou organizací (zkr. WHO) jako mezinárodní fórum studentů medicíny.

Členové organizace IFMSA představili v radiokavárně své projekty

Základním posláním IFMSA je prohloubit mezinárodní spolupráci mezi studenty medicíny s cílem zlepšit jejich schopnosti a dovednosti a přispět k povědomí o zásadních problémech zdraví celého světa podle hesla Think globally, Act locally.

Čtěte takéIFMSA Česká republika

Náplní práce IFMSA je pořádání výměnných stáží pro studenty a organizace projektů, pomocí kterých šíří osvětu mezi veřejností všech věkových skupin. Studenti dostanou prostor nejen pro seberealizaci, ale také vynikající podmínky pro zlepšení svých komunikačních, organizačních a prezentačních schopností.

Výjezd na zahraniční klinickou či vědeckou stáž naopak studentům umožní seznámit se s poskytováním zdravotní péče v různých zemích světa s rozdílnou vyspělostí, vzdělávat se a rozšiřovat své medicínské i jazykové znalosti, objevit sociálně-kulturní rozdíly a navazovat přátelství na celý život.

Členové organizace IFMSA představili v radiokavárně své projekty

IFMSA se snaží rovněž přispět ke zlepšení místního a světového zdraví šířením osvěty formou přednášek, školení a cílených komunitních i globálně zaměřených projektů. To vše v souladu s humanistickými ideály lékařského poslání.

V České republice je IFMSA reprezentována členskou organizací IFMSA Česká republika (zkr. IFMSA CZ). Své pobočky má po celé republice a také na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

autoři: Milan Baják , KLO
Spustit audio