Jen blbec nemění své názory, zdůvodnil otočení Zavadil. Odborářské křeslo střídá za poslanecké

22. listopad 2013

Jaroslav Zavadil končí v čele odborů, post vyměnil za křeslo poslance ČSSD. Přestože původně do politiky nechtěl. Odstupující předseda odborovou centrálu však úplně neopustí. V jejím sídle na Žižkově teď co nejdřív otevře svou poslaneckou kancelář.

Předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů byl Zavadil od roku 2010. Od té doby patřil k nejostřejším kritikům pravicové vlády Petra Nečase.

Zavadilovy levicové názory byly hlasitě slyšet například na demonstracích. Nečasovu vládu několikrát vyzýval k demisi a chtěl, aby vzala zpět své reformy. Dokonce ji označil za nejhorší od roku 1950. Za to s ním premiér pak nechtěl jednat. Zavadil vzal nakonec svá slova zpět.

Teď už bývalý předseda ČMKOS původně říkal, že politikem být nechce. Proč otočil, vysvětlil citátem Winstona Churchilla: „Jenom blbec nemění své názory. A já jsem je změnil - do politiky vstupuji.“

Odbory a politika k sobě měly vždy blízko. Před Zavadilem do ní vstoupili i jiní odboroví předáci - Richard Falbr a Milan Štěch. A právě i v politice si chce Zavadil zachovat odborářské srdce.

Nesouhlasí však s tím, že by odbory byly prodlouženou rukou sociálních demokratů. Nicméně teď za jejich barvy usedne v dolní komoře.

autoři: teb , msk
Spustit audio