Jednoduché, ale božské. Naďa Konvalinková prozradila recept na sladkokyselé zelňáky

Když jsme poprosili porotkyni Naďu Konvalinkovou o prozrazení oblíbeného receptu, pozvala nás rovnou domů. Ve své kuchyni připravila milované zelňáky, placky ze sladkokyselého zelí s kmínem. Jsou jednoduché na přípravu a bohaté chuťově.

Zelňáky

1 sklenice bílého sladkokyselého zelí
1 vejce
sůl
kmín
hrst polohrubé mouky

Postup:

Do mísy dáme zelí, které můžeme předtím pokrájet. Použijeme i nálev, ve kterém je zelí naloženo, dodá zelňákům trochu pikantnější a výraznější chuť. Pokud máte raději placky sladší, můžete vodu slít.

Osolíme, přidáme kmín, polohrubou mouku a vejce a vytvoříme těsto, které by mělo mít podobnou konzistenci jako těsto na bramboráky

Osolíme, přidáme kmín, polohrubou mouku a vejce a vytvoříme těsto, které by mělo mít podobnou konzistenci jako těsto na bramboráky. Těsto před další přípravou nemusíme nechávat odpočinout.

Na sporáku si rozpálíme pánev, do které před smažením nalijeme olej. Placičky velikosti dlaně posypeme z vrchní strany ještě trochou kmínu a smažíme z každé strany cca 3 minuty.

Hotové zelňáky dáme do cedníku s papírovým ubrouskem, který dáme nad talíř. Zelňáky tak zbavíme přebytečného tuku, který odkape.

Zelňáky chutnají výborně teplé i studené.