Jednání s majitelem pozemků, který podal odvolání proti územnímu rozhodnutí na úsek dálnice D11

14. leden 2022

Zástupci Ředitelství silnic a dálnic měli včera odpoledne namířeno na Trutnovsko. Měli se tam setkat s majitelem pozemků v Hajnici Petrem Holubcem, který svým odvoláním proti územnímu rozhodnutí přibrzdil další výstavbu dálnice D11 směrem na Trutnov. Jak jednání dopadlo a jestli vůbec bylo, zjišťoval redaktor Tomáš Lörincz.

Čtěte také

To, že má k jednání dojít, potvrdili Českému rozhlasu ještě včera dopoledne jak samotný Petr Holubec, tak také zástupci Ředitelství silnic a dálnic. Společnost se chtěla s majitelem pozemků dohodnout na možném stažení odvolání, které pan Holubec podal jako jediný.

Odpoledne už ale jejich komunikace výrazně ochladla, omezila se jen na textové zprávy ve stylu "No comment", nakonec ale Petr Holubec prozradil, že s ohledem na současný mediální tlak na celou situaci schůzku zrušil. To se nám podařilo ověřit ve spolupráci s Českou televizí, schůzka tedy byla skutečně odvolána.

Znamená to tedy konec jednání?

Čtěte také

Domluvena je ale údajně už schůzka nová, její termín nikdo oficiálně prozradit nechtěl. Marek Novotný z krajského Ředitelství silnic a dálnic neodpověděl ani na otázku, jestli budou obě strany do budoucna s informacemi víc šetřit, aby pokud možno zmíněný mediální tlak trochu otupily.

Podle informací, které máme k dispozici, se schůzka má uskutečnit v pondělí.

Zmíněný další úsek dálnice D11 z Trutnova do Jaroměře se měl začít stavět v roce 2024, co tedy teď hrozí?

Čtěte také

Zatím se to nedá odhadnout, ale může to být jednak zpoždění a vzhledem k neustále rostoucím cenám stavebních materiálů i prací, také zdražení celé stavby, a to i o stovky miliónů korun.

Podle odhadů ředitele ŘSD Radka Mátla může být zpoždění půl roku i víc. Stát už chtěl začít s výkupem pozemků, ale to teď po podaném odvolání udělat nemůže. Připomeňme, že tenhle úsek dálnice D11 je posledním, který bude chybět k dokončení celé české části dálnice směrem na Polsko.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka