Jednání o koalici v Hradci Králové pokračují

7. září 2011

ČSSD, TOP 09 a Změna pro Hradec budou pokračovat v jednání o vzniku koalice. To je výsledek čtvrtečního večerního jednání. V Hradci Králové se zastupitelé na ustavujícím zasedání sešli v úterý 9. listopadu, jednání však přerušili dříve než začali s volbou nového vedení města. Ve středu rezignoval na svůj post dosavadní primátor Otakar Divíšek a město do zvolení nového vedení bude řídit dosavadní náměstek Josef Malíř. Podle Hany Orgoníkové z ČSSD konkrétní výsledky oznámí strany v pondělí 15. listopadu 2010.


Spokojení ze schůzky odcházeli členové vyjednávacího týmu TOP 09. Potvrzují to slova Zdeňka Harapáta.

ODS už dopředu avizovala, že se ze schůzky omluví. Občanští demokraté potvrdili, že i nadále preferují účast ve středo - pravé koalici. Dalším důvodem je postoj Změny pro Hradec. Ta už dříve uvedla, že nechce jednat s lidmi, kteří byli v bývalém vedení radnice. Lídr Změny pro Hradec Adam Záruba po jednání s ČSSD a TOP 09 uvedl.

K získání většiny ale ČSSD , TOP 09 a Změna pro Hradec nemají dostatek zastupitelů. Kde získají podporu, zatím není jasné. Večer se sešli také představitelé ODS, HDK, VPM a koalice Doma v Hradci, kteří původně vyjednávali s TOP 09 o vytvoření středopravé koalice. Strany konstatují, že upřednostňují programovou shodu před personálními nároky na obsazení jednotlivých politických funkcí. Právě to stojí v prohlášení stran, které vyzvaly TOP 09, aby přehodnotila svůj postoj k jednání o této koalici. Jakákoli jiná koalice by prý totiž znamenala výrazné posílení vlivu KSČM na královéhradecké radnici.

autor: par
Spustit audio