Jedna láska, jedno manželství. Výstava fotek Roberta Vana na hlavním nádraží v Hradci Králové

5. září 2018 10:48

V pondělí 3. září byla na hlavním nádraží v Hradci Králové otevřena putovní výstava Roberta Vana nesoucí název Jedna láska, jedno manželství. Výstava sestávající z 13 Vanových velkoformátových fotografií již od 18. června putuje po halách nádražních budov ve všech krajských městech. 

Dosud byly fotografie vystaveny v Plzni, v Karlových Varech, v Ústí nad Labem a v Praze, kde k slavnostnímu zahájení výstavy došlo při začátku festivalu Prague Pride. Z Prahy pak výstava putovala do Liberce a poté do Hradce Králové. Po zastávce v Hradci Králové, která potrvá do 16. září, ještě budou následovat Pardubice, České Budějovice a moravské metropole.

Vendula a Radka

Třináct párů, třináct velkoformátových fotografií, třináct příběhů. Do konce prosince objede výstava nazvaná Jedna láska, jedno manželství celou republiku. Uvidí ji cestující na nádražích ve všech krajských městech. Portréty gay a lesbických párů, které touží po možnosti uzavřít manželství stejně jako páry heterosexuální, nafotil světoznámý fotograf Robert Vano.

Robert Vano objel při fotografování výstavy půl republiky. Vyfotil třináct párů v různých situacích. Některé vychovávají děti, jiné společně podnikají. Všichni se milují. Se vším, co k tomu patří - jen právo uzavřít manželství jim chybí.

„Já si myslím, že je úplně jedno jestli se jedná o gaye, lesby nebo to jsou heteráci. Když dva lidi se mají rádi a chtějí se vzít, mělo by jim to být umožněno. Už je to skoro všude, tak nevím, proč by to nemohlo být i u nás," říká Robert Vano. A naráží tak na fakt, že manželství pro všechny je uzákoněno ve většině zemí západní Evropy.

Jedna láska, jedno manželství. Výstava fotek Roberta Vana v Hradci Králové

Každou fotografii zvětšenou na velký formát doprovází také krátký příběh konkrétního páru.

„Je z nich patrné, že gay a lesbické páry řeší stejné problémy a užívají si stejné radosti, jako páry heterosexuální. Radují se z chvil společně prožitých se svými blízkými, bojí se o jejich zdraví, řeší pracovní záležitosti. Jeden z nejsilnějších příběhů, který mi utkvěl, je ten, který zažívají Radka s Vendulou. Radka pracuje s dětmi s poruchou autistického spektra a Vendula je lékařka na chirurgii. Obě odvádí denně obrovský kus náročné práce," říká Czeslaw Walek, šéf Koalice za manželství Jsme fér.

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související