Jedlé kaštany mají jen samá pozitiva. Jediné negativum je snad listí, že ho musíte na podzim shrabat

3. květen 2023

Radioporadna o jedlých kaštanech a kaštanovníku. Jedlé kaštany prospívají tělu i duši, proč si je někteří stále strkají do kapsy? Co všechno se dá z kaštanů uvařit, jak na kaštanovou mouku a může mít kaštanovník na zahradě každý? 

O tom všem si povídáme s odborníkem na pěstování jedlých kaštanů Leošem Hrdličkou. A hned se zeptám, kolik kaštanů bychom měli pro zdraví každý rok sníst?
Podle lidového léčitelství se říká, aby byly kaštany zdraví prospěšné, mělo by se sníst každý den 20 až 30 plodů. Což asi ne každý dokáže, ale takto se to praví v chytrých léčitelských knihách.

Přirůstá pomalu, je to ale nádherný strom, solitér. Je potřeba mu poskytnout prostor, dát mu světlo, aby nebyl ve stínu ostatních stromů.
Leoš Hrdlička, odborník na pěstování jedlých kaštanů

Souhlasíte s tím, že kaštanovník jedlý je takovým fenyklem mezi stromy, zkrátka samé klady a pozitiva?
Je to přesně tak, jak říkáte. Jen v našem povědomí, jelikož tady ten strom nebyl historicky příliš rozšířen, tak v našem lidovém léčitelství nezaujímal hlavní úlohu, jako třeba v léčitelství jižních států, kde to je domácí strom a roste tam víceméně všude.

Čtěte také

Dá se vůbec najít na kaštanovníku jedlém něco negativního?
Jediné negativum je snad listí, které na podzim spadne a musíte ho shrabat. A je ho opravdu hodně. A pak ostnatá slupka, takže když se kaštany sklízí, tak se musí použít opravdu silné kožené rukavice, protože jinak píchají kaštany jako mořský ježek.

Na východě Čech jsou proslulé Nasavrky, kde je celá alej, a pořádají se dokonce slavnosti jedlých kaštanů. Rozeznáme vůbec jedlý kaštan od nejedlého na první pohled?
Oba plody jsou hnědé, mají nahnědlý střed, ale na první pohled strom rozeznáte. Rozdíl u jírovce maďalu, to znamená kaštanu koňského, kterého všichni známe z našich zahrad a parků, a pak jedlého kaštanu, je jasný. Koňský kaštan má takové lalokovité listy, kdežto kaštan jedlý je má kopinaté, pěkné, krásné, dlouhé a lesklé listy.

A také na plodech je to jednoznačně znát. Zatímco plody koňského kaštanu jsou oválné, tmavě hnědé, tak kaštan jedlý má plody z jedné strany ploché a pak na druhé straně vypouklé, takže tam je to krásně vidět. A má ocásek na špičce.

Strom to byl opomíjený. Ale v posledních letech se situace výrazně mění. Dnes už jsou v České republice tisíce kusů kaštanů jedlých.
Leoš Hrdlička, odborník na pěstování jedlých kaštanů

Naše nejstarší kaštanka v Nasavrkách je snad roku 1776. Je to možná známka i toho, že jde o strom vytrvalý, vydrží opravdu hodně. Kdo by si ho chtěl pořídit, bude ho mít navěky?
Ano, je to dlouhověký strom, s tím je potřeba počítat. On také nemá tak velké přírůstky, jako například onen kaštan koňský. To znamená, že přirůstá pomalu, je to ale nádherný strom, solitér. Tedy je potřeba mu poskytnout prostor, dát mu světlo, aby nebyl ve stínu ostatních stromů, na to je potřeba pamatovat. A také, není to strom jen pro nás, ale i pro další generace.

Čtěte také

Můžeme tedy jedlý kaštan pěstovat běžně na našich zahradách? Nepotřebuje nějaké speciální podmínky?
Nepotřebuje speciální podmínky. Musíme si uvědomit, že v těch jižních státech roste často v podstatě na skalách. Kaštan má velmi silný kulový kořen, který si pustí dolů až do hloubky, kde si saje vláhu a dokáže se opravdu podrat i přes skalnaté podloží i přes jílovou zem. Takže s tím vůbec není problém a není důvod se toho obávat.

Ale místo na zahradě asi potřebujeme. Protože je to majestátní strom, dorůstá až 25 metrů výšky.
Ano, je to o místě, kterému mu musíme poskytnout. Ale je tady k mání i odrůda, která nedosahuje takových rozměrů. Jsou různé odrůdy, já tomu říkám tzv. Zlatá trojice. Ideálně odrůda marigoule, marsol a marval, to jsou odrůdy, které jsou vyzkoušené, které se dobře navzájem opylují. To k doporučení pro posluchače.

Čtěte také

A teď k tomu menšímu vzrůstu. Francouzská odrůda například de bettizac nedosahuje takových rozměrů a lidé si ji kupují do menších zahrad. Ale to neznamená, že jde o strom úplně malý. Nevyroste sice do velikosti těch 25 metrů, ale dosáhne třeba 15 metrů. Je to takový menší ořech, takže když někdo má menší zahrádku, tak doporučuji zvolit tuto odrůdu. Má také krásné, velké hnědé plody.

Přál byste si, aby u nás bylo víc kaštanovníků jedlých?
Určitě. Je to strom, který byl opomíjený. Ale musím říci, že v posledních letech se situace výrazně mění. Objednávají si ho města i starostové malých vesnic. Což je dobře. Tedy strom se poměrně velice hezky za posledních 10 let rozšířil, dnes už jsou v České republice tisíce kusů kaštanů jedlých.

Celou radioporadnu s Leošem Hrdličkou o jedlých kaštanech si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související