Jedinečný nález na Podorlicku. U Opočna našli archeologové unikátní pozůstatky germánského sídliště

30. červen 2022 08:08

Archeologické naleziště u Opočna na Rychnovsku vydalo další důležité svědectví o životě našich předků. V místě stavby druhé části obchvatu města totiž archeologové objevili pozůstatky germánského sídliště. 

Podle odborníků jde o jedinečný nález na Podorlicku, navíc se na místě dochovaly kromě zbytků staveb také lovecké trofeje nebo velké části keramiky.

Čtěte také

Martina Beková, vedoucí archeoložka Muzea a galerie Orlických hor, si právě přerovnává nalezené předměty. Jsme na archeologickém nalezišti v Opočně, v místě, kudy povede druhá část obchvatu města. A nálezů tady vidím poměrně hodně.

„Umyli jsme taková ty nejlepší nálezy, aby bylo vidět, co se tady dá najít. A také jak krásně je ta keramika provedena.“

Na co se tedy teď díváme?

„Jsou to střepy a úlomky nesmírně kvalitně provedené keramiky. A také nádherně zdobené velmi jemným rádýlkem, případně takzvaným nehtováním či oběžnými linkami. Tady máme dokonce cedníček, který má razidlem proražené dírky v keramické hmotě.

Čtěte také

„Je to tedy keramika, která prozrazuje už určitý um a řemeslnou zručnost profesionálů, kteří ji vyráběli. Není to děláno doma takzvaně na koleně.

Na jaké historické období se díváme? „Jedná se o druhé století našeho letopočtu. To znamená germánské osídlení, ale především v té době jsme byli na okraji římského impéria.

Jedinečný nález na Podorlicku. U Opočna našli archeologové pozůstatky germánského sídliště

Jdeme se podívat za kolegy přímo na naleziště. „Je tu už tedy bohužel vidět už jen část výzkumu. Snažíme se postupovat v maximální součinnosti se stavbaři a vlastní stavbu nijak nezdržovat.

Čtěte také

Slyším bagr, nákladní auta jezdí, takže se tady pracuje intenzivně. Na druhé straně jsou archeologové, pracující bokem od silnice. Jdeme se na ně podívat.

Přišli jsme k nějakému kruhovému útvaru. „Podle tohoto tvaru a jeho velikosti se s velkou pravděpodobností jedná o silo na ukládání obilí. Nebo, protože tady už máme také dvě studny, by to mohla být vysekaná studna.

Jedinečný nález na Podorlicku. U Opočna našli archeologové pozůstatky germánského sídliště

Na archeologickém nalezišti je momentálně spousta lidí. Jedním z nich je také Lukáš Procházka, který má na starosti dokumentaci. „Většinou se vše nakreslí a vyfotografuje. Je to důležité, protože objekt, když se vykope, tak se vlastně zničí a následně zasype. Data se uchrání právě dokumentací, která se následně digitalizuje a uloží v počítači.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související