Jedinečný Český ráj jako poselství a věčná inspirace očima citlivého pozorovatele Zdeňka Mrkáčka

10. listopad 2022

Rozhlasová Návštěva je plná ráje, ptactva a příběhů z přírody. Představíme vám Zdeňka Mrkáčka - ornitologa, zoologa, spisovatele a fotografa, který se v posledních letech pustil do další profese a natočil celovečerní dokumentární film Jedinečný Český ráj. Rodák z Nymburka dnes žije v Kněžnicích na Jičínsku. 

Sám se Českým rájem zabývá téměř celý život, napsal o něm několik knih a uvědomuje si, že už v minulosti vznikly o tomto regionu jiné dokumentární filmy.

Jeho nový dokumentární film ovšem nabízí zcela nový a unikátní pohled na Český ráj tak, jak ho možná neznáte. A představuje i fascinující skalní svět.

Natáčení a sběr materiálu zabraly 10 let

Čtěte také

„Byl bych rád, aby diváci chápali náš dokument jako poselství toho, jak je Český ráj rozmanitou a pestrou krajinou. Atmosféra celku je důležitá, ale hodně záleží i na detailech, rostlinách a živočiších. S těmi je potřeba vycházet jako s našimi sousedy,“ přiblížil Zdeněk Mrkáček.

Bývalý lomnický občan a stálý příznivec tohoto města Zdeněk Mrkáček je autorem řady knih a výstav o přírodě a krajině, mnoha přednášek a také akcí spojených s Vítáním ptačího zpěvu jako neúnavný popularizátor přírody Českého ráje a Lomnicka.

„Český ráj je bezesporu jedním z turisticky nejvíce navštěvovaných území naší vlasti. Pro většinu domácích i zahraničních turistů je přitažlivý a vyhledávaný především díky skalním městům, hoře Kozákovu, Troskám a dalším hradům a zámkům. Už mnohem méně je známý bohatostí živé přírody s obyvateli skal, lesů, rybníků, vodních toků i suchých teplých luk.“

Čtěte také

„Roste tu více než tisíc druhů vyšších rostlin a na třicet tisíc druhů živočichů. Spolu s námi obývají stejné území, jsou našimi skutečnými sousedy, provázejí nás celým životem a obohacují ho. Jsou zajímaví barvou, tvarem, způsobem života, svými úžasnými smysly a schopnostmi. Nemálo z nich se však bohužel řadí mezi druhy ohrožené vyhynutím.“

Ani po natočení filmu Jedinečný Český ráj nesloží Zdeněk Mrkáček fotoaparát a kameru do klína a nenechá své smysly odpočívat na gauči. Za své si totiž vzal citát, který je vytesaný na pomníku děkana Antonína Marka v Libuni v Českém ráji: „Usiluj dokud času zbývá! Přítomnost jest kolébkou budoucnosti.“

Zdeněk Mrkáček vypráví partnerský příběh sokolů z Českého ráje

RNDr. Zdeněk Mrkáček vystudoval Střední lesnicko-technickou školu v Trutnov a pak Přírodovědeckou fakultu v Praze. Celý život fotografuje hlavně faunu a flóru, nově je režisérem a kameramanem celovečerního dokumentárního snímku Jedinečný Český ráj. Žije v Kněžnicích na Jičínsku. Je autorem knih Duše Českého ráje, Ptáci nejen Českého ráje, Český ráj - věčná inspirace a řady dalších.

Jeho živoucí snímky přírody Českého ráje vypovídají, že autor není jen vynikajícím a citlivým pozorovatelem, ale že přírodu vnímá jak s velkou pokorou, tak s hlubokou znalostí. To je zřejmé i v podtextu rozhlasové Návštěvy, kterou se Zdeňkem Mrkáčkem natočila Vlaďka Wildová při představení filmu Jedinečný Český ráj v jičínském biografu, v současné domovské oáze v Kněžnicích na Jičínsku, ale i při toulkách přírodou pod dohledem hory Tábor a vyvýšeniny Kozlov.

Spustit audio

Související