Jedete lyžovat nebo naopak z hor? Před jízdou musíte auto očistit od sněhu, jinak riskujete pokutu

1. únor 2023 09:43

Trutnovští policisté kontrolují řidiče na horských silnicích. Některé jsou pod sněhem, jiné pod ledem. Ve vyšších polohách napadl nový sníh a stále ho přibývá. Řidiči musí mít svá auta očištěna od sněhu. Jak tuto povinnost dodržují a odhalili policisté už nějaké hříšníky? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

V tuto chvíli jsem s policejní hlídkou z Trutnova na jednom z hlavních dopravních tahů do Krkonoš. Samozřejmě nemohu přesně specifikovat kde přesně. Auta projíždějí s čepicemi sněhu na střechách a policisté začínají zastavovat první hříšníky.

Zatím tady opravdu hustě sněží, tak se dá předpokládat, že takových řidičů bude bohužel poměrně hodně.

Jak řidiči policistům vysvětlují, proč nemají auta od sněhu očištěna?

Čtěte také

Nejčastěji se vymlouvají na to, že například spěchali do zaměstnání nebo když vezli děti do školy. Nebo že jim sníh napadal na auto až za jízdy. Žádná z těchto výmluv ovšem v žádném případě na policisty neplatí. Každý, kdo usedne za volant, tak musí předtím vzít smetáček a škrabku do ruky a očistit od sněhu všechna okna, střechu vozidla a také státní poznávací značku.

Mnozí řidiči si totiž podle policistů vůbec nedokáží představit, když se zasněženým automobilem přijedou například ke křižovatce a najednou zabrzdí. Sníh jim může spadnout na jejich čelní sklo a na problém je zaděláno.

Blíží se jarní prázdniny, tisíce lidí se vydají do Krkonoš. Co to pro policisty znamená?

Oni pochopitelně plánují nadále pokračovat v těchto kontrolách. Kontrolují jak očištění aut, tak i povinnou zimní výbavu vozidla.

Čtěte také

A vzhledem k počasí, protože tady na horách opravdu za poslední hodiny napadly desítky centimetrů nového sněhu a některé horské silnice jsou velmi obtížně sjízdné, je určitě dobré vzít s sebou také sněhové řetězy, případně lopaty.

Zaměřovat se policisté budou také na horské cesty, kde občas parkují auta, která tam nemají co dělat. Tam nastává problém v tom, že překážejí v cestě například vozidlům integrovaného záchranného systému, který potřebuje vyrazit k případným aktuálním problémům.

S větším příjezdem turistů do hor se počítá už o tomto víkendu, protože od pondělí 6. února začínají prázdninové turnusy, například v Praze 6 až 10, v Karlových Varech, v Litoměřicích nebo v Děčíně.

Spustit audio

Související