Jedete do Alp? Očistěte auto od sněhu, hlídejte si rychlost a s policisty nesmlouvejte!

19. leden 2018

Než vyrazíte na cestu do Alp, nastudujte si pečlivě dopravní předpisy té země, do které jedete. Začněte kontrolou technického stavu vozidla a doplněním provozních kapalin včetně plné nádrže.

Do dieselových motorů samozřejmě patří zimní nafta. V kufru zkontrolujte rezervu a přihoďte lopatku se sněhovými řetězy. V případě nějaké kolize, kdy budete muset zůstat v autě nebo z něj vystoupit, se doporučuje i teplá deka. K tomu všemu patří i škrabka se smetáčkem, pro uvolnění ledu a sněhu z oken a ze střechy auta.

V druhém kroku byste si měli zkontrolovat doklady jako je zelená karta, formulář pro případ dopravní nehody, číslo na asistenční službu i nalepená dálniční známka. Pak už jen stačí vyhledat si předem trasu, nejlépe v papírové mapě, protože pomocí navigace ne vždy trefíte a ne každá informuje o aktuálních zimních uzavírkách. Vše potřebné zjistíte na webových stránkách ÚAMK.

Při hromadné nehodě nezůstávejte v autě!

„Pokud se dostanete do dopravní kolize více aut, opusťte co nejrychleji svoje vozidlo. Navlékněte si reflexní vestu a vyndejte vše potřebné včetně dokladů. Cestujete-li s dětmi, nezapomeňte ještě na teplou deku. Při vystupování se pořádně rozhlédněte kolem sebe a odejděte až za svodidla, nejlépe někam na stráň, nebo svah, je-li taková možnost,“ radí dopravní expert Robert Vacek.

Lanovka u jezera Eibsee

V Německy mluvících zemích a obzvlášť ve Slovinsku mají policisté dáno předpisem, že hádání a smlouvání s řidičem nesmějí dopustit. „Už jen pouhý náznak berou jako pokus o úplatek a okamžitě vás naloží do policejního auta a rovnou odvezou k vyšetřujícímu soudci. Pokud můžu doporučit, nechte si vysvětlit, v čem jste pochybili, jaké předpisy jste porušili, ale nikdy nesmlouvejte. Ve finále platí, že policista má vždy pravdu,“ směje se Vacek.

Švýcarsko

Pozor také ve Švýcarsku, hlavně na dálnicích, kde je omezena rychlost na 120 km/h. Jakmile jedete rychleji a ostatní řidiči to vysledují, okamžitě na vás zavolají dálniční hlídku s tím, že je ohrožujete v provozu, dodává z vlastní zkušenosti dopravní expert. Švýcarští policisté také pokutují od sněhu neočištěná zpětná zrcátka a světlomety. Auto nedostatečně očištěné od sněhu a ledu může být příčinou pokuty i v okolních zemích.

Německo

V Německu hrozí pokuta za nastartované auto, které stojí a jeho řidič čeká, až z něj sníh a led po zahřátí odtají. Kdo vyjede v Německu se sněhem na karoserii, přijde o 25 eur. Pokud ale policista uzná jízdu se sněhovou nadílkou za ohrožení ostatních účastníků silničního provozu, zvyšuje se na 80 eur.

Když sněží a je mlha, vyplatí se hlídat si rychlost. Překročení té maximální povolené při viditelnosti menší než padesát metrů je totiž v Německu pokutováno mnohem více než za normálních podmínek. 

Rakousko

Rakouským specifikem jsou vyznačené speciální zóny, vyhrazené úseky dálnic, kde bývá kvůli snížení emisní zátěže a hluku snížená rychlost. Občané, kteří bydlí u dálnic, si stěžují na hluk v nočních hodinách a sledují, jestli to hlídají policisté. Pokuty za překročení rychlosti v těchto místech jsou velmi vysoké a jsou tam radary často zapnuté.

autor: Věra Říhová
Spustit audio