Jedenáct jednotek hasičů likvidovalo požár haly v Sendražicích. Škoda přesáhne 20 milionů korun

15. leden 2021 09:36

Jedenáct jednotek požární ochrany bylo zalarmováno kvůli ohlášenému požáru haly v obci Sendražice na Královéhradecku. Operační středisko hasičů přijalo hned několik oznámení, protože stoupající kouř z hořící haly byl vidět na velkou vzdálenost.

Už při příjezdu prvních jednotek na místo zásahu bylo zřejmé, že požár je v pokročilé fázi - plameny pohltily celý vnitřek haly a začaly prostupovat střechou ven. Objekt měl ocelovou konstrukci s rozměry asi 50x20 m, uvnitř byly uskladněny mimo jiné také plasty, pneumatiky, motory, oleje, nacházela se zde i svářecí souprava s tlakovými lahvemi.

Čtěte také

Žárem se navíc začala konstrukce postupně bortit. I z těchto důvodů nebyl možný zásah vnitřkem haly, veškeré hasební práce prováděly jednotky zvenčí. K dispozici byla na místě výšková technika - dva automobilové žebříky z centrální královéhradecké stanice a ze stanice Jaroměř.

Aby měly jednotky na místě dostatek hasební látky, bylo zřízeno čerpací stanoviště a voda byla dopravována v cisternách kyvadlově. Místo zásahu bylo rozděleno na dva úseky. Zásah probíhal za využití dýchací techniky, pro dostatečnou zásobu a rychlou obměnu lahví do přístrojů přijela na místo posádka z centrální stanice s protiplynovým kontejnerem.

Jedenáct jednotek hasičů likvidovalo požár haly v Sendražicích

Jednotkám se podařilo požár lokalizovat v 20:24 hod. Následně probíhalo odhalování a dohašování ohnisek uvnitř haly. Pomocí výškové techniky prořezávali hasiči střechu, zda nejsou skrytá ohniska v její konstrukci.

Čtěte také

Následně se podařilo hasičům dostat dovnitř budovy, aby vynesli dvě tlakové lahve, které byly uvnitř pořád příliš nebezpečné. Lahve ze svářecí soupravy nakonec zchladili. Pohyb v hale, která byla částečně zborcená, byl i nadále pro hasiče rizikový, proto další dohašování probíhalo výhradně z vnějšku budovy.

Likvidaci požáru ohlásil velitel zásahu v 22:08 hod., dohled nad požářištěm drží až do dopoledních hodin místní dobrovolná jednotka ze Sendražic.

Kvůli mrazivému počasí a zbytkům hasební vody se silnice, na které stála zaparkovaná zásahová technika, proměnila v jedno velké kluziště. Na pomoc přijel sypač silničářů, který povrch vozovky ošetřil.

Jedenáct jednotek hasičů likvidovalo požár haly v Sendražicích

Z hořící haly se linul zpočátku hustý kouř, který byl unášen směrem na zastavěnou část obce. Z toho důvodu bylo vydáno doporučení místním obyvatelům, aby nevětrali. Zároveň byla na místo události povolána mobilní laboratoř Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdanče, aby prováděla v obci průběžné měření případných škodlivin v ovzduší. Tato měření byla naštěstí negativní. O situaci byli vyrozuměni zástupci orgánů ochrany životního prostředí.

Čtěte také

Na místě události pracoval i vyšetřovatel hasičů spolu s policisty, bylo provedeno základní šetření a podrobnější ohledání požářiště se uskuteční v pátek během dopoledne.

Škoda na požárem zničené skladovací hale v Sendražicích na Hradecku přesáhne 20 milionů korun. Dosud hasiči odhadovali škodu asi na 15 milionů korun. Škoda byla upřesněna po ohledání požářiště a vyjádření majitele haly. Příčina čtvrtečního požáru zatím není známá.

Na místě zásahu zasahovali profesionální hasiči ze stanice Hradec Králové, Hradec Králové - Pražská a Jaroměř, profesionální podniková jednotka HZSP Čepro a.s. Cerekvice nad Bytřicí a jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Smiřice, Hořiněves, Lochenice, Chlum (Všestary), Předměřice nad Labem, Holohlavy a Sendražice. Královéhradecké dobrovolné jednotky z Plačic a Třebše držely zálohu na zbrojnici.

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související