Je nejvyšší čas přemýšlet o výběru letní brigády. Jejich nabídka má v květnu svůj vrchol

21. květen 2018 10:50

V České republice je nejnižší nezaměstanost od roku 1997, v Královéhradeckém kraji bylo v dubnu bez práce jen 2,2 procenta lidí. Zaměstnavatelé kvůli tomu mají problémy se sháněním pracovníků jak pro tvalý poměr tak pro brigády. Jejich nabídka je v květnu na svém vrcholu. Firmy nejčastěji poptávají pracovníky do provozů rychlého občerstvení, call-center nebo obchodních center na doplňování zboží.

V České republice aktuálně převyšuje nabídka pracovních míst poptávku a týká se to i krátkodobých a dlouhodobých brigád. Nejčastější odměny pro uchazeče o bridádu se pohybují mezi 80 až 120 korunami.

Ale najdou se i vyjímky, říká personalista Jaroslav Fišer: „Není problém u těch složitějších prací nebo prací, kde je vyžadována určitá míra odbornosti, nebo u prací, které jsou o víkendu nebo v noci, dosáhnout klidně i na 150 korun na hodinu i výš. Extrém máme lektora hry na flétnu, kde je nabízena hodinová sazba 300 korun."

Při druhé sklizni se už bedýnky plní daleko pomaleji

I letos budou mít největší problémy s hledáním brigádníků zemědělci. Ti většinou nabízí náročnou práci, která je špatně placená. Situaci nezlepší ani studenti, kteří si budou přes prázdniny hledat možnost přivýdělku.

„Pak jsou tady samozřejmě studenti. Ty letní brigády pro ně mohou být zajímavou příležitostí. Ale dnes je zase těch možností tolik, že si oni mohou vybírat práci, která není třeba až tak náročná a je lépe placená. A to právě v tom zemědělství moc není," říká ředitel krajského úřadu práce Martin Horák.

Třešně a višně

Personalisté upozorňují zájemce o brigádu, aby si pečlivě prostudovali jednotlivé inzeráty. Ty totiž mohou obsahovat různé nástrahy.

„Často se mohou objevit problémy v tom, že tam je třeba práce o víkendech, nebo práce v noci, zejména v místech, kde je rychlé občarstvení. Často bývá odměna stanovena velice lukrativně, ale počítá se s tím, že ten pracovník bude plnit nějakou normu, kterou běžně dělá člověk, kterého zastupuje. A je nereálné, aby člověk bez zkušeností potom ty normy plnil," vysvětluje personalista Jaroslav Fišer.

Spustit audio

Související