Je to na moři velká svoboda. Poručit lodi, aby plula kam chcete, směje se vášnivý jachtař Jan Tomek

22. listopad 2021

Jan Tomek z Hradce Králové má své království parních strojů doma v rodinném domě v Malšovicích. Ale navíc je to také nadšený jachtař, který dokonce přeplul i Atlantik. 

V říjnu jste se také zúčastnil velké České námořní rallye, která se jezdí už pravidelně 25 let na Jadranu v Chorvatsku. Jak jste se dostal k jachtingu?
Je zvláštní, že my suchozemci tak tíhneme k moři. Ta touha poznávat svět a vidět kraje, které tady ve vnitrozemí nevidíme, to opravdu musí každého lákat. A já jsem se stal členem posádky v roce 2002, kdy jsme dostali možnost přeplout s jednou plachetnicí Atlantický oceán.

Člověk musí mít obrovskou úctu před mořem, aby se vše podařilo tak, jak má. Letos se nám dařilo v silném větru a skončili jsme třetí.
Jan Tomek, vášnivý jachtař a účastník České námořní rallye

Majitelé loď využívají v zimě v Karibiku a přes léto ji zase potřebují dostat do Středozemního moře. Tak seženou posádku, nějaké dobráky, kteří jim to převezou. Ale to převezení je velmi složitá a těžká věc, protože plujete z Karibiku na Bermudské souostroví, potom napříč oceánem na Azorské ostrovy a zpátky do Portugalska. Je to plutí, kde není návratu. Když už se do toho jednou člověk pustí, tak už musí plout.

Čtěte také

Vy jste tedy v roce 2002 plul takto poprvé? Dostal jste nabídku a vyplul na moře? Předtím nic?
Předtím nic. Bylo to moje první a opravdu těžké sousto. Napoprvé přeplout Atlantik. Od té doby už vím, jak je to složité a těžké. Ovládat takovou plachetnici, člověk musí vše znát. V současné době si mnoho lidí udělá jachtařské zkoušky a myslí si, že kdovíco neumí, ale je to opravdu velmi těžké. Člověk musí mít obrovskou úctu před mořem, aby se vše podařilo tak, jak má. Je to má sportovní láska po judu, které jsem provozoval předtím.

Čtěte také

Představte nám závod, který se teď v říjnu jel na Jadranu v Chorvatsku.
Jelo se od 15. do 20. října. Je to veliká soutěž, největší Česká námořní rallye na Jadranu. Je to týdenní soutěž a letos to bylo velmi složité, protože podmínky v říjnu vůbec nevyjadřovaly, jak má to u dobou moře vypadat. Vezl jsem si troje plavky, krátké kalhoty a trošku oleje, aby se člověk nespálil. Jenže foukal vítr bóra, to je takový těžký vítr, který fouká od pevniny na moře, a dosahoval až 25 metrů za vteřinu.

A to není pro jachting dobré, když fouká?
To vůbec ne, když fučí velké větry, tak to lodě, na kterých plujeme, nezvládnou. Některé rozjížďky se v průběhu týdne vůbec nemohly plout, protože by to lodě nevydržely.

Jan Tomek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Letos to byl už pětadvacátý ročník.
Výroční ročník, ano. Soutěž spočívá v tom, že každý den rozhodčí určí dvě nebo tři rozjížďky a ty se plují. Pluje se proti větru, část po větru, to je vytyčené bójkami v moři a každá posádka musí náročnou soutěž absolvovat.

Čtěte také

Kolik vás bylo na lodi?
Na lodi nás bylo sedm. Plul jsem na lodi, která má základnu na Sečské přehradě, a jsou to kluci, kteří se opravdu zabývají jachtingem. Náš kormidelník, mladý Michal Štajner, má velikou zásluhu na tom, že jsme skončili třetí. To bylo neuvěřitelné. Soutěž jsme absolvovali už mnohokrát, ale většinou jsme končívali v polovině startovního pole. Ale letos se nám velmi dařilo v silném větru a rozjížďky, který se pluly, jsme dokázali zúročit.

Řekněte mi, co vám ten jachting dává? Co pro vás znamená?
Je to na moři velká svoboda. Poručit lodi, aby plula kam chcete. Budu rád, když budu moci znovu přijít v příštím roce a říct, že jsme třetí místo obhájili. Ale bude to velké sousto.

Jan Tomek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s vášnivým mořeplavcem Janem Tomkem z Hradce Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související