Je mytí výloh brnkačka nebo spíš zabíračka?

25. červen 2017

Představte si, že jste v centru Prahy. Přesněji řečeno u Prašné brány, kudy denně prochází stovky a tisíce lidí, kteří nakukují do výloh obchodů a přemýšlejí, co by si dnes koupili. Jenže! Aby všichni ti lidé do obchodů pořádně viděli, musí někdo pravidelně mýt sklo výloh. V pořadu Profese nás baví jsme se tentokrát vydali za Vláďou Staňkem, myčem výloh.

Profesi myče výloh si společně s Vláďou vyzkoušel náš malý reportér Štěpán. Na vlastní kůži si ověřil, že to není vůbec žádná brnkačka! Takové povolání vyžaduje rychlost a především zručnost. Tyč s mopem je dvakrát větší než chlapec a hlavně – saponát na skle rychle usychá. Štěpán tedy pro Rádio Junior zjistil, že takový myč oken musí mít sílu v rukách, nemůže se moc rozhlížet po okolí a chytat lelky. Jinak totiž bude mít sklo samou šmouhu, veškerá námaha přijde vniveč a zákazníci se budou zlobit, že na všechny ty boty, kabelky, hračky a čokoládičky pořádně nevidí.

I když je Vláďa ostřílený myč výloh a musel Štěpánovi trochu pomoct, jeho závěr je jasný – když Štěpán trochu potrénuje, mohl by tuhle práci jednou dělat. Zajímá tě víc? Pusť si celý díl pořadu Profese nás baví.

Pořad Profese nás baví běží každou neděli od 9 hodin nebo v repríze následující sobotu v 15 hodin. Příště zjistíme, jak vypadá práce myče oken nebo třeba kováře.

autor: Hana Lehečková
Spustit audio