Je mi 50+ a hledám práci. Mám šanci?

11. říjen 2021

Také lidé po padesátce mají možnost změnit zaměstnání, ale mnohem větší šance mají, preferují-li v průběhu let celoživotní vzdělávání, případně se rozhodnou pro rekvalifikaci v oboru, který je dnes žádaný.

„Lidé po padesátce mají šanci najít práci, ale je potřeba být na svoji šanci připraven a vydat se jí naproti,“ říká Jitka Janečková-Moťková, ředitelka Paktu zaměstnanosti Olomouckého kraje.

A které obory jsou v současné době opravdu v kurzu a jak se poptávka po konkrétních profesích bude vyvíjet do budoucna? Kde hledat pomoc a radu, když přijdu o práci? Jak by se měli rozhodovat při volbě zaměstnání mladí lidé, kteří o své budoucí profesi teprve přemýšlejí a nemají úplně jasno? Jak mohou pomoci rodiče, psychologové a kariérní poradci? Přibývá, nebo ubývá nezaměstnaných? V jaké situaci jsou firmy? Mají dostatek vhodných uchazečů na nabízené pracovní pozice? Víme, že pandemie způsobila odliv zaměstnanců v určitých oborech, jako je gastro, stavebnictví, průmysl… Jaká je teď situace?

Také odpovědi na tyto otázky vám mohou pomoci orientovat se na pracovním trhu například v situaci, že práci zrovna hledáte. A řadu dalších důležitých otázek zodpověděla Jitka Janečková-Moťková v Dobré radě Českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio