„Je lepší se utahat než zrezivět.“ Své životní krédo splnil herec Stanislav Zindulka na 100 procent

5. květen 2022

Dnešní návštěva je vzpomínková, protože 5. května 2022 si připomínáme nedožité 90. narozeniny vynikajícího českého herce, držitele Českého lva, Ceny Thálie, ale také Mimořádné ceny v rozhlasové anketě Šarmantní osobnost roku, báječného Stanislava Zindulky.

Narodil se v roce 1932 v Jilemnici, ale velkou část svého života prožil i v Hradci Králové, kam se velmi rád vracel. Za přáteli, ale i za prací.

Čtěte také

Herec Stanislav Zindulka za svou hereckou kariéru vytvořil stovky filmových i divadelních rolí, na svém kontě má Českého lva za vedlejší roli ve filmu Babí léto. Jeho životní krédo znělo: „Je lepší se utahat, než zrezivět.“ A to splnil na 100 procent.

Po ukončení vysoké školy v roce 1955 nastoupil do divadelního angažmá v Hradci Králové v tehdejším Krajském oblastním divadle. Zde působil s jednoroční přestávkou (v sezóně 1959-1960) až do roku 1967.

Během tohoto angažmá odehrál na 70 převážně velkých rolí. Spolupracoval zde také s ochotníky, vedl pro ně semináře, pomáhal s režií ochotnických představení v okolí.

Johann Nepomuk Nestroy: Náčelník Večerní vánek aneb Hody divých mužů

Stanislava Zindulku znáte nejen z filmových a televizních rolí, ale také z vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové, protože do našeho studia jezdil řadu let a jezdil k nám rád a často...

Bylo tomu tak i v roce 2015, kdy s režisérem Pavlem Krejčím připravoval zajímavou četbu pro Český rozhlas. Chvilku mezi natáčením tenkrát využila Lada Klokočníková k tomu, aby si se Stanislavem Zindulkou na prahu léta, uprostřed rozkvetlého Hradce Králové, popovídala o jeho životních láskách a radostech.

Příjemný poslech!

Spustit audio

Související