Je důležité si stravu upravovat podle svého věku, radí výživová specialistka Monika Bartolomějová
Radioporadna s výživovou specialistkou Monikou Bartolomějovou z Nutričního institutu o tom, jak upravit stravu podle věku. Jako téma jsme zvolili úpravu jídelníčku kolem menopauzy, možná i ještě předtím, než toto životní období nastane. A úpravu jídelníčku v podobném věku u mužů, protože tělo začíná fungovat trošku jinak.
Začněme pojmem bazální metabolismus. Jde tu asi o poměr příjmu a výdeje energie. To je důležité například při hubnutí.
Bazální metabolismus je vlastně množství základní energie, kterou potřebujeme na to, aby nám fungovaly základní životní funkce bez pohybové aktivity.
Čtěte také
A současné poznatky vědy nám říkají, že tento bazální metabolismus je zhruba mezi 20 až 60 rokem našeho života poměrně vyrovnaný.
Názor, že v průběhu našeho života klesá, a proto začínáme přibírat, od této myšlenky se upouští. Dnešní věda říká, že právě v tomto období je bazální metabolismus vyrovnaný.
U žen dochází k velkým hormonálním změnám, které přicházejí s menopauzou. Dochází k tomu, že klesá produkce estrogenů, ale i testosteronu, který možná máme spojený především s muži, ale i ženy mají testosteron.
Čtěte také
A tento pokles hladiny hormonů má vliv nejen na naše fyzické zdraví, ale i na psychické stavy. A právě například estrogen má vliv i na distribuci tělesného tuku. Ženy v tomto období mohou pociťovat, že se jim v oblasti bříška najednou začíná tuk ukládat. To je právě způsobeno poklesem estrogenu.
Ještě doplním pár slov o mužích. Protože jim klesá množství svalové hmoty. Pokud se o ni nestaráme s každou dekádou našeho života, tak právě u mužů od třicátého roku věku rovněž začíná klesat pomaličku testosteron, který je velmi důležitý právě pro svalovou sílu, pro regeneraci nebo i libido.
Čtěte také
A samozřejmě zároveň s tím dochází k tomu, že se vnitřní, útrobní tuk snadněji usazuje. Zvyšuje se tím riziko metabolického syndromu, který je právě spojen s vysokým útrobním tukem. Není to takový ten špek v uvozovkách, který si chytneme kolem pasu, ale je to tuk, který je pod svalovou hmotou, okolo orgánů a je trošičku jinak metabolicky aktivní než tuk podkožní.
Když se o sebe nestaráme a necháme to zajít až za nějakou hranici, tak onen útrobní tuk může být rizikovým faktorem pro rozvoj metabolického syndromu, který se pak podílí třeba na rozvoji diabetu druhého typu nebo vysokého krevního tlaku, srdečních chorob, aterosklerózy a dalších onemocnění.
Celou radioporadnu s výživovou specialistkou Monikou Bartolomějovou z Nutričního institutu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka