Je to dobré? Kdepak… Je to vynikající!

29. prosinec 2018

Těmito slovy provází své zákazníky stále usměvavá Iva Červená v alternativní jídelně v centru Chrudimi. Jídelnu, která se jmenuje Kruh zdraví, založila Dana Šťastná před sedmi lety a splnila si tak svůj sen. Setkání s Ivou popisuje takto:

„Přišla za mnou před šesti lety, a bylo to v zimě, paní v kabátě a říkala, nepotřebovali byste někoho do kuchyně? Tak jsem ji objala, protože jsem právě zoufale někoho takového potřebovala. Iva je takový náš anděl, kterého mi seslalo samo nebe,“ říká Dana Šťastná.

Dana Šťastná se svým kolegou Mirkem v chrudimské jídelně Kruh zdraví

Splněný sen

Obě ženy tráví v jídelně většinu svého času. Je to jejich obrovský koníček. S trochou nadsázky se dá říct, že žijí svůj sen. A protože je výborná nálada nakažlivá, spolehlivě se přenáší i na ostatní pracovníky jídelny, i na zákazníky. V Kruhu zdraví dostanou pracovní příležitost i lidé s handicapem.

„Střídáme se tady od rána do večera a vytváříme už sedm let prostor pro lidi, kteří chtějí zdravě jíst a žít, a o zdravém životním stylu chtějí vědět víc. Denně se u nás sejde kolem dvou set lidí,“ vysvětluje Dana Šťastná.

Kváskový chleba z žitné mouky

V Kruhu zdraví se peče například výborný žitný chléb, a také vynikající vánočky. Recepty jsou zdravější, než ty běžné, ale nic jim to neubírá na chuti. Pro chleba si do jídelny jezdí lidé ze široka daleka. Je to chleba kváskový, pouze z žitné mouky a mistrovsky ho umí vypracovat pracovník Mirek.  

Vyhlášený žitný chléb pečou v chrudimské jídelně Kruh zdraví

Dana Šťastná stále vymýšlí nové a nové varianty zdravých jídel. Na jídelníčku najdete například gigantes, což jsou velké bílé fazole v pikantní omáčce, kapustu na kari s uzeným tofu, zapečené celerové brambory se žampiony a další recepty. Jídelníček je velmi variabilní.

Zdravé pochoutky na Silvestrovském stole

Pokud byste chtěli nějaký zdravý a lehčí recept, kterým byste překvapili návštěvu během silvestrovských oslav, stačí se inspirovat ve Zdravém kruhu v Chrudimi. Dana Šťastná ochotně pošle recepty emailem všem zájemcům.

 

autor: jsl
Spustit audio