Je čeština těžší než japonština? Na Letní škole v Olomouci se česky učí lidé ze všech koutů Evropy

23. červenec 2020

I přes původní nejistotu nakonec na Univerzitě Palackého v Olomouci přeci jen začala tradiční Letní škola, kde se cizinci učí česky. Ve třídách jsou i v době celosvětových protiepidemických opatření lidé z různých zemí. Výuka se do školy vrátila po mnoha měsících.  

Když vcházím do třídy, studenti zrovna probírají skloňování podstatných jmen. V této skupině ani zdaleka nejsou úplní začátečníci. 

Celkem je na letní škole zhruba 90 lidí. Tím nejstarším účastníkem je pan Michael. Michaelovi je 75 let a pochází z Anglie. Jak mi ale zvládá česky vysvětlit, už nějaký čas žije u nás. „Bydlím v Hradci Králové dva roky, je to beatiful city. Chci se naučit česky,” říká.

Michael žije už dva roky v Hradci Králové

Tento vysoký hubený chlapík je zkrátka důkazem toho, že na to začít s cizím jazykem není nikdy pozdě. „Bydlel jsem 25 let v Japonsku, japonsky mluvím, ale čeština je těžší,” připouští.

Lektor Tomáš Franta je o 46 let mladší než Michael a svého studenta chválí: „Není na něm znát, že by měl nějaký věkový hendikep, pere se s tím výborně.“

Zjistěte, co se děje v Česku, třeba jen kousek od vás, anebo naopak na druhém konci republiky. Naši letní reportéři jedou za vámi.

Poslouchejte Radiožurnál po celé prázdniny nebo sledujte naše sociální sítě.

Kurzy pro cizince

Od března, kdy se školy uzavřely, je tu poprvé pravidelná hromadná výuka. Chvíli to přitom vypadalo, že 34. ročník Letní školy slovanských studií vůbec nebude. Letní školy se mohou zúčastnit cizinci dlouhodobě žijící v Česku a také lidé z Evropské unie s negativním testem na covid-19.

„Jsem moc ráda, že tady můžeme být a že se to podařilo uskutečnit,” uzavírá ředitelka letní školy Pavla Poláchová.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související