Je bezohledné jezdit v zimě se špatně seřízenými světly

2. leden 2015

Právě v zimě, kdy je tma až 16 hodin denně, je důležité mít v pořádku světla na autě. Podle odborníků je totiž jízda se špatně seřízenými světly bezohledná a nebezpečná.

Zima je období, kdy potřebujeme dobře při jízdě vidět a potřebujeme svítit také mnohem víc. Když řidič nemá správně seřízený světla, nemusí mu to až tolik vadit, ale ti co jedou proti němu jsou z toho minimálně nešťastní.

"V případě, že auto oslňuje, tak i ten řidič si musí uvědomit, že se mu zhoršuje viditelnost kterou z vozidla má", říká dopravní expert Petr Hošek z Besipu: "Spousta řidičů si to neuvědomuje a reagují až jej ostatní řidiči problikávají".

Dokáží vůbec dopravní policisté zkontrolovat správné nastavení světěl u automobilu na silnici?

"Nemají na to prostředky, protože přístroje na seřizování světel jsou většinou jen v servisech. Těžké je to v terénu a použít tak, aby to odpovídalo normě", uvádí Petr Hošek.

Silnice v zimě

A pozná vůbec řidič, že špatně svítí?

"V servisu by měli kontrolovat nastavení světel při každém servisním úkonu. Je dobré když pak přijedu domů do garáže, udělat si při zapnutých světlech značku na stěnu a podle toho se pak orientovat", dává na závěr praktickou radu Petr Hošek z Besipu.

Spustit audio