Jde smrad změřit a jeho původce potrestat? Co si počít s nepříjemným zápachem z velkochovů zvířat

6. květen 2016

Obyvatele některých obcí trápí zápach z vepřínů, teletníků nebo nejrůznějších zemědělských podniků. Případné stížnosti ale většinou nepomáhají, vnímání zápachu je totiž velmi subjektivní a jeho měření prakticky nemožné.

„Ten smrad je akutní a nejde změřit ani konzervovat a chybí tak důkazy pro pozdější řízení," říká Petr Jeništa, nezávislý starosta Velké Jesenice na Náchodsku.

Část tamních obyvatel dlouhá léta trápil zápach z nedaleké výrobny zvířecího žrádla. Někteří z místních dokonce uvažovali o tom, že se odstěhují.

„Ti lidé byli v zoufalé situaci. Věděli, že ten dům je neprodejný. Sami říkali, že i když si přivedou zájemce a naproti nim bude takhle smrdět provozovna, tak nemají šanci prodat," říká Petr Jeništa.

Čtěte také

Snahy domluvit se s původcem zápachu nepomáhaly, žádná zásadní pochybení nenašly ani kontroly České inspekce životního prostředí.

„Ty vždy konstatovaly, že provozní řád nebyl porušen. Případně došlo ke konstatování, že zápach tu byl, ale chyběly důkazy o tom, jak je dlouhodobý. Přitom místní lidi to obtěžovalo dlouhodobě a soustavně," doplňuje Petr Jeništa.

Ve Velké Jesenici nakonec pomohla náhoda.

prase, prasátko, čuník

Výrobci zvířecího žrádla totiž končilo potřebné povolení a musel zažádat o nové. Do řízení se jako účastník přihlásila obec i někteří lidé a vedení firmy nakonec přistoupilo k takovým opatřením, že se situace zlepšila.

„Pokud by jim nekončila ta lhůta k provozování, tak by nám to tu smrdělo dál," dodává starosta Petr Jeništa.

Podobné problémy přitom mají i jiné obce nebo města.

Za všechny to potvrzuje třeba nezávislý starosta obce Čistá u Horek na Novopacku Ladislav Jiřička: „My tady trpíme při dvou situacích. První je pastevectví, kdy se stáda hospodářských zvířat dostávají do těsné blízkosti zástavby. A druhý problém jsou kaly z bioplynové stanice nebo těch zemědělských provozů z okolí."

I v téhle obci se snaží situaci řešit hlavně domluvou, úspěšní jsou ale jen zčásti.

„V těch extrémních situacích je to opravdu nepříjemné. A když zápach z kejdy zamoří celou obec, tak je pochopitelné, že se to nelíbí desítkám a někdy i stovkám našich obyvatel," uzavírá Ladislav Jiřička.

Žádný zákon přitom přímo nestanoví limity pachových látek. Ty může v některých případech upravit pouze povolení provozu.

Za určitých okolností se mohou lidé domáhat náhrady za způsobenou újmu, výsledek je ale nejistý a soudní spor většinou velmi dlouhý.

autor: PLE
Spustit audio