Jazz jde znovu Hradcem Králové. Festival s podtitulem Hlasy budoucnosti představí přes 70 muzikantů

11. říjen 2022 15:10

Od úterý 11. října až do soboty 15. října bude žít Hradec Králové jazzem. Ředitelku mezinárodního festivalu Jazz jde městem Barboru Hodonickou pozval do studia redaktor Karel Sladký, aby představila už 28. ročník této zajímavé kulturní akce.

Letošní festival má podtitul Hlasy budoucnosti. Koncertní festivalové večery začínají v 19:00 hodin. Podrobnosti k programu jsou na webu festivalu. Akci pořádá kulturní nezisková organizace Kontrapunkt.

Čtěte také

Letošní ročník festivalu se v Hradci Králové koná na pěti místech, v kině Bio Central, v kavárně Artičok, ve Studiu Beseda Klicperova divadla, v Klubu č.p. 4 a v secesní budově Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží.

Po dobu festivalu bude v Bio Central probíhat výstava Polských jazzových plakátů z let 1973 až 2010. Festival dnes večer zahájí v kavárně Artičok koncert mezinárodního kvartetu Invisible World Tomáše Lišky. Podle pořadatelů půjde o spojení jazzu a world-music a o neotřelou zvukovou barvu nástrojového složení housle, akordeon, kontrabas a perkuse.

Čtěte také

Vyvrcholením festivalu bude v sobotu večer v kině Bio Centrál koncert Michaela Mantlera, Garetha Davise a českého čtrnáctičlenného vokálně-žesťového ansámblu, který vznikl pro tuto příležitost. Posledním koncertem bude vystoupení třináctičlenného tělesa Été Large německé saxofonistky Luise Volkmann.

Na populárním festivalu v minulosti koncertovali například kytarista Mike Stern se speciálním hostem Randy Breckerem, harmonikář Sugar Blue, americká skupina Lester Bowie's Brass Fantasy či pianista Joe Zawinul se svou sestavou Syndicate.

Barbora Hodonická ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové
autoři: Karel Sladký , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související