Jaromír Růžička sbírá hudbu

14. červenec 2018

Tedy přesněji řečeno – sbírá hudební nástroje a to už čtyři desítky let. Jeho profesí byla stavařina, ale často vzal po práci trubku a šel si zahrát. Však taky první předměty ve sbírce byly ty dechové nástroje.

Sbírka a výstavy

Postupem času začal Jaromír Růžička do sbírky vedle trubek, saxofonů, klarinetů a dalších dechových nástrojů přidávat i jiné – kytary, citery, tamburašské nástroje, mandolíny, housle a další. Vzklíčila u něj totiž myšlenka, že by se ty hezké a historicky cenné kousky taky daly vystavovat. V řadě muzeí už jste se mohli s částí jeho sbírky potkat.

Unikáty

Bez nadsázky se dá říci, že každý kousek je svého druhu unikát, i když je to nástroj vyrobený sériově. S úžasem a obdivem si člověk prohlédne třeba funkční miniaturu trubky, krásně vypracovanou a jak štítek dokládá – šlo o svatební dar kolegů pro řemeslníka-umělce, který nástroje vyráběl. Nejstarším kouskem ve sbírce je klarinet z pražské firmy Dolejš a syn. Ti měli ve zvyku instrumenty nejen signovat, ale taky přidávali rok výroby a Jaromír Růžička vlastní klarinet s vročením 1798. Je to tedy starší nástroj než ty, které má Muzeum hlavního města Prahy – u nich uložené Dolejšovy klarinety jsou vyrobené až po roce 1800.

Sběratelský sen

Takovým vytouženým a zatím nedosaženým „modrým Mauriciem“ v oboru hudebních nástrojů je pro Jaromíra Růžičku basetový roh. Patří do skupiny klarinetových nástrojů, ty první – v původním zahnutém tvaru byly vyrobeny už v roce 1760, od 19. století se vyrábí tvar rovný.  Pro basetový roh rád komponoval W. A. Mozart (opera Kouzelná flétna, Requiem).

 

Spustit audio