Jaro sice klepe na dveře, technické služby v Krkonoších a v jejich podhůří mají ale stále plno práce

14. březen 2023 07:53

Vyšší teploty a změna počasí naznačuje příchod jara, ale pracovníci technických služeb stále mají zimní sezónu. Někde dokonce museli doplňovat zásoby posypových materiálů. Letošní zima je pro ně podle vyjádření vedoucích pracovníků složitější než předchozí sezóny. Proč? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová. 

Čtěte také

Komplikace technickým službám při údržbě komunikací způsobily zejména výkyvy počasí, které je po celou zimu poměrně proměnlivé. Ze dne na den se mění teploty, sněžení střídá déšť, takže počasí přináší silničářům více práce a výjezdů. To, co kolikrát bylo dopoledne ošetřeno, není pak odpoledne prakticky vůbec znát.

Navíc mrazivých dnů a bohatých na sněhové srážky bylo letošní zimu hodně především o víkendech, takže bylo i nutné hodně posilovat služby o sobotách a nedělích.

Ty jsi měla možnost nahlédnout do několika skladů, jak to konkrétně se zásobami posypového materiálu vypadá?

Čtěte také

Byla jsem například ve Vrchlabí, kde si zatím s těmi zásobami vystačili. Do dnešního dne tam podle slov vedoucího technických služeb Jiřího Prokopce spotřebovali 220 tun soli a 170 tun inertního materiálu. Nedokáží ale odhadnout, kolik materiálu ještě v následujících dnech a týdnech bude zapotřebí. Protože předpověď signalizuje opět nevyzpytatelné počasí. Má se oteplit a hned znovu ochladit.

Dokupovat už ovšem museli posypový materiál například v Hostinném, kde aktuálně, po doplnění zásob, mají 75 tun soli.

Přestože pracovníci technických služeb jedou ještě podle zimního řádu, už plánují také jarní práce. S čím hodlají začít a mají dostatek pracovníků?

Je pravda, že někde v nižších plohách, především při pěkném počasí, začali už se stříháním a údržbou stromů a zeleně okolo silnic. Ale následně pracovníky opět zaskočilo zhoršené počasí, takže museli tyto práce přerušeny. A znovu začali solit, sypat a odstraňovat led ze silnic.

Čtěte také

Postupně se ale všichni už na jarní práce připravují, nakupují zejména drobnější techniku. Kromě sestřihu stromů čeká technické služby také úklid ulic po zimě, příprava městských záhonů a opravy silnic.

A co se týče počtu pracovníků, tak třeba v Hostinném dlouho sháněli dva zahradníky. Jednoho už se sehnat podařilo, ale jinak mají podle vedoucího tamních technických služeb Miloše Hvězdy také na léto zajištěno díky úřadům práce.

V sousedním Vrchlabí by zase potřebovali například řidiče skupiny C. Protože ti starší už zanedlouho odejdou do důchodu a zatím není nikdo, kdo by je v práci zastoupil.

Spustit audio

Související